Furnir iz Nikšića na tržištima Kine i regiona

1
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2017. u 07:17

Nikšićka kompanija Javorak MB konačno se može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima. Tri godine nakon uvođenja stečaja, proizvodi od furnira napravljeni u halama u Nikšiću izvoze se u zemlje regiona, ali i na tržišta Kine i Egipta.

Izvršni direktor i jedan od vlasnika Javorka Dragan Nenezić kaže da je stečaj kroz reorganizaciju, koji je uveden krajem 2014. godine, bio dobar poslovni potez.

“Ubrzo nakon pokretanja stečaja počeli smo sprovođenje plana reorganizacije i pokrenuli proizvodnju. Od tada je prošlo 30 mjeseci i skoro u potpunosti smo ispunili plan reorganizacije , a u nekim djelovima premašili očekivanja i ono što je planirano. U odnosu na raniji period sada je uposleno oko 70 odsto kapaciteta Javorka. Izvršen je i remont pogona i sve je u tehnološkom i tehničkom smislu veoma dobro”, priča za Dnevne novine Nenezić.

Najznačajnija promjena koju je uprava Javorka napravila u poslovanju je tržište, pa se danas njihovi proizvodi više se ne mogu naći u Crnoj Gori, već samo na inostranim tržištima.

“Većina naših proizvoda se izvozi u zemlje EU, kao što su Hrvatska, Slovenija i Grčka. Izvozimo dio proizvoda u Srbiju i Makedoniju, ali i Egipat i Kinu. Sa tržištem Kine krenuli smo prije pola godine, zanimljivo jeste da dio proizvoda iz Crne Gore može da nađe poziciju na kineskom tržištu i vrlo smo zadovoljni sa tom saradnjom”, ističe Nenezić.

Iako je nekada Javorak bio prepoznat po proizvodnji kvalitetnog namještaja, danas je proizvodnja u potpunosti preusmjerena.

Nenezić objašnjava koji su proizvodi traženi u inostranstvu.

“To su polugotovi proizvodi, kao što su furnir i proizvodi od furnira, ploče i drugo. To je osnov proizvodnje i oni zauzimaju najveći finansijski obim”, navodi Nenezić.

Uprava Javorka uspjela je da riješi i problem nabavke sirovina, sa kojim su se suočavali tokom ranijeg poslovanja.

“Dogovoreno je da se glavni dio sirovina nabavlja sa crnogorskog tržišta. Na ruku nam je išla odluka Vlade kojom se zabranjuje izvoz trupca van granica Crne Gore, tako da smo u ovoj godini više od 80 odsto potrebne sirovine za rad kupili na domaćem tržištu i na taj način podigli kvalitete proizvoda i uvećali dobit. Oko 20 odsto sirovina smo dobili od svojih koncesija”, ukazuje Nenezić, dodajući da u Javorku očekuju da će Vlada od sljedeće godine donijeti odluku da se trupac kupuje na šumskom putu, što bi im dodatno olakšalo poslovanje.

Broj radno angažovanih u pogonima Javorka zavisi od obima proizvodnje, a Nenezić pojašnjava da zavisno od perioda godine upošljavaju i do 70 radnika.

“Imamo takozvane “špiceve” tokom kojih angažujemo veći broj zaposlenih. Van tih perioda imamo usposleno oko 50 radnika. Zaposlili smo veliki dio radika koji su i ranije radili u Javorku, ali i priličan broj mladih ljudi. Sve obaveze koje imama prema radnicima izmiruju se na vrijeme, a do kraja godine ćemo uplatiti i staž za oko 40 radnika koji su ostvarili pravo na penziju”, zaključio je Nenezić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.