Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Medenica: Od akciza na duvan naplaćeno 22 miliona eura više nego 2021. godine

cigarettes-78001_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 09.12.2022. u 08:30
Zabranom skladišenja duvanskih proizvoda u carinskim zonama značajno je povećana legalna prodaja duvana, a samim tim i povećanje prihoda od akzica, kazao je državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenica.

On je, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG, saopštio da je za 11 mjeseci ove godina uvećana naplata prihoda po osnovu akciza na duvanske proizvode za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“To znači da smo više od 22 miliona eura naplatili nego 2021. godine, što znači i da su legalni distributeri duvanskih proizvoda za 11 mjeseci ostvarili veću prodaju za 120 tona duvana”, rekao je Medenica.

Istakao da je sivo tržište značajno smanjeno.

“Ta borba ne smije stati, jer se radi o vrlo profitabilnoj kriminalnoj aktivnosti”, poručio je Medenica.

Govoreći o Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, Medenica je kazao da će one unaprijediti regulisanje novih duvanskih proizvoda.

“Ministarstvo finansija je već uputilo Ministarstvu zdravlja inicijativu koja se tiče regulisanja novih duvanskih proizvoda, tako u cilju njihovog ograničenja upotrebe i dostupnosti maloljetnim licima”, naveo je Medenica.

On je kazao da naša regulativa treba bila stroža od one u zapadnoj Evropi, zbog, kako je pojasnio, mentaliteta i jer nismo spremni za strogo poštovanje pravila.

Građani će moći samo fizički da kupe duvan u maloprodajnim mjestima koji su dobili adekvatnu dozvolu, jer je predviđena zabrana prodaje i reklamiranja duvanskih proizvoda preko interneta ali i zabrana prodaje tih proizvoda na pijacama.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.