Autor: onogost.me
Foto: UCG
17:10
2.12.2019.

Na UCG povećanje zarada za devet odsto

Ministarstvo prosvjete je postiglo dogovor sa upravom i Sindikatom UCG u vezi sa povećanjem zarada, tako da će svim zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore od početka naredne godine zarade biti uvećane za devet procenata, te još dodatnih tri od 2021. godine, na već uvećanu zaradu.


Kako su saopštili iz Ministarstva prosvjete, to je kumulativno povećanje za više od 13 odsto. Osim toga, dogovoreno je osnivanje Fonda koji bi se odnosio na naučnostraživačku i projektnu djelatnost. 

Isti princip povećanja zarada usaglašen je nedavno i sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore. Nakon inicijalnog usaglašavanja, predlog izmijenjenog kolektivnog ugovora će biti upućen u dalju Vladinu proceduru.

Osim toga, kako ističu, dogovoreno je osnivanje Fonda za podršku naučnoistraživačkim i projektnim aktivnostima na UCG. Iznos namijenjen Fondu biće određen sporazumom koji će se svake godine potpisivati između Vlade i UCG, a njegovo funkcionisanje urediće se posebnim aktom. Fond će većim dijelom biti usmjeren na naučnoistraživački rad, ali i objavljivanje radova, projekte i dr.
 
"Postignuti dogovor je rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa upravom Univerziteta Crne Gore i predstavnicima Sindikata UCG. Univerzitet je jedan od najvažnijih partnera u izgradnji kvaliteta i inegriteta na nivou čitave države, te je potpuno prirodno da na tom putu ima kontinuiranu podršku i potporu Vlade Crne Gore. Naravno, na ovome se to partnerstvo ne završava, ali cijenimo da jesmo zajedno napravili značajan korak više", rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Kako je dodao, dogovor je značajan ne samo u dijelu povećanja zarada, već i zbog Fonda koji je neophodan svakom univerzitetu koji ima ambicije da postane prepoznat po kvalitetu na širem, evropskom tržištu.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:52
  10.12.2019.

  IPC Tehnopolis organizovaće svečnost povodom obilježavanja završnice još jedne uspješne, radne godine.

 • 15:12
  10.12.2019.

  Prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,55 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

 • 13:18
  10.12.2019.

  Ukupno 18.100 preduzeća i preduzetnika bilo je u blokadi na kraju novembra, jedan odsto više nego u oktobru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • 12:22
  10.12.2019.

  Sindikat doktora medicine prikupio je 1.293 potpisa ljekara u peticiji kojom traže da se doktorima povećaju koeficijenti zarada i izjednače se sa primanjima službenika i funkcionera koji zarade primaju prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru.