Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Neiskorišćeno državno zemljište dati poljoprivrednicima

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 18.12.2022. u 09:19
Usitnjena gazdinstva i nedostatak obradive površine sve više postaju kočnica domaće poljoprivrede. Neiskorišćeno državno zemljište treba predati vrijednim poljoprivrednicima koji će proizvoditi domaću hranu, kaže farmer Milenko Nedić, iz nikšićke Dragove Luke.

Nedić je uz podršku resornog ministarstva, nedavno, nabavio deset rasnih steonih junica iz Austrije i početkom naredne godine očekuje da će na farmi dnevno proizvoditi 1.000 litara mlijeka.

Na farmi je pedeset pet muznih grla. Tržištu se sada dnevno isporuči blizu osam stotina litara mlijeka.

“Na farmi ima posla od jutra do sjutra. Iako, raspolažemo svom potrebnom mehanizacijom u čijoj nabavci nam je pomoglo resorno ministarstvo, teško bi stigli da sve uradimo bez pomoći cijele porodice. Sinovi rade na farmi, supruga, a od skoro i snaha”, kaže Nedić i ističe da mladi čovjek neće ostati u poljoprivredi ukoliko država ne pomogne i obezbijedi socijalno osiguranje da sjutra kada stignu stare godine ima penziju, a ne socijalu od sedamdeset i pet eura.

Nedić je sedamnaest godina bio pripadnik vojske. Vojnička disciplina potrebna je i u poljoprivredi, kaže vrijedni domaćin.

“U životu je tako da nema učinka ukoliko nijesi disciplinovan. Možda će nekome i biti smiješno jer smatram da se ni farma krava ne može držati ako nijesi disciplinovan”, jasno kaže Nedić.

U poljoprivredi nema mnogo odmora. Nedić priprema još jedan projekat koji će doprinijeti uspješnosti proizvodnje na farmi, a riječ je o nabavci dodatne mehanizacije za baliranje sijena kao i o izgradnji novog objekta za smještaj stočne hrane.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.