Neiskorišćeno državno zemljište dati poljoprivrednicima

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 18.12.2022. u 09:19
Usitnjena gazdinstva i nedostatak obradive površine sve više postaju kočnica domaće poljoprivrede. Neiskorišćeno državno zemljište treba predati vrijednim poljoprivrednicima koji će proizvoditi domaću hranu, kaže farmer Milenko Nedić, iz nikšićke Dragove Luke.

Nedić je uz podršku resornog ministarstva, nedavno, nabavio deset rasnih steonih junica iz Austrije i početkom naredne godine očekuje da će na farmi dnevno proizvoditi 1.000 litara mlijeka.

Na farmi je pedeset pet muznih grla. Tržištu se sada dnevno isporuči blizu osam stotina litara mlijeka.

“Na farmi ima posla od jutra do sjutra. Iako, raspolažemo svom potrebnom mehanizacijom u čijoj nabavci nam je pomoglo resorno ministarstvo, teško bi stigli da sve uradimo bez pomoći cijele porodice. Sinovi rade na farmi, supruga, a od skoro i snaha”, kaže Nedić i ističe da mladi čovjek neće ostati u poljoprivredi ukoliko država ne pomogne i obezbijedi socijalno osiguranje da sjutra kada stignu stare godine ima penziju, a ne socijalu od sedamdeset i pet eura.

Nedić je sedamnaest godina bio pripadnik vojske. Vojnička disciplina potrebna je i u poljoprivredi, kaže vrijedni domaćin.

“U životu je tako da nema učinka ukoliko nijesi disciplinovan. Možda će nekome i biti smiješno jer smatram da se ni farma krava ne može držati ako nijesi disciplinovan”, jasno kaže Nedić.

U poljoprivredi nema mnogo odmora. Nedić priprema još jedan projekat koji će doprinijeti uspješnosti proizvodnje na farmi, a riječ je o nabavci dodatne mehanizacije za baliranje sijena kao i o izgradnji novog objekta za smještaj stočne hrane.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.
  Bivšim radnicima nikšićke Željezare počelo je suđenje u Osnovnom sudu, po tužbi bivšeg vlasnika fabrike za "ometanje službenog lica u vršenju službene radnje". Radnici su poručili da se ne osjećaju krivima, jer su branili fabriku i svoja radna mjesta.