Nikčević: Povećan broj noćenja, kulturna baština Nikšića nedovoljno turistički valorizovana

grad
onogost.me, Miloš Zvicer, Dado Petrić
  • Autor Marija Vujovic
  • 14.01.2018. u 07:51

Turistička sezona u 2017. godini  bila je uspješna, ocijenila je za portal Onogošt potpredsjednica opštine za kulturu i turizam Sonja Nikčević.

Uspješnost sezone se, kako obašnjava, mjeri ostvarenim brojem noćenja koji pokazuju pozitivan trend iz godine u godinu.

Tako je za 11 mjeseci 2016. godine ostvareno ukupno 18.016, od čega je 15.715 noćenja stranih turista, a 2.301 noćenja domaćih turista.

U minuloj godini ostvaren je nešto već broj noćenja – 18.877. Naime, bilo je manje noćenja stranih turista -14.743, ali je zato bilo znatno više noćenja domaćih turista – 4.134.

„Uspješnost se može mjeriti i činjenicom da je  Nikšić  bogatiji novim turističkim sadržajima koji doprinose kreiranju imidža poželjne destinacije za boravak turista. Prije svega tu mislim na hotel Onogošt, Ski centar Vučje, hotel Trebjesa, kao i na nedavno otvoreni hotel Jugoslavija“, navela je Nikčević.

Prethodnih godina  unaprijeđena je putna infrastruktura, čime je, smatra Nilčević, Nikšić postao nezaobilazna kopča sjevera i juga, povezan ne samo sa gradovima u Crnoj Gori već i u regionu.

„Sve brojniji su turisti koji na prolasku kroz Nikšić pronalaze razlog za zadržavanje i boravak. To je razlog da raste svijest o značaju turizma kao potencijala za razvoj preduzetništva. Raste broj smještajnih kapaciteta  ne samo  hotelskog karaktera, već i apartmanskog u okviru privatnog smještaja. To je pokazatelj povećane turističke tražnje“, zadovoljno ističe ona i podsjeća da je, kao rezultat  potrebe da se unaprijedi oblast preduzetništva u turizmu osnovan turistički klaster „Montenegro“, kao i agro turistički klaster „Nikšić“, te klaster „Riznica“.

„Iako je kratak period postojanja klastera, već  su zapažene njihove aktivnosti  u pravcu kreiranja imidža Nikšića kao poželjne turističke destinacije“, smatra ona.

Doprinos kreiranju imidža turističke destinacije posebno su, naglašava potpredsjednica, dali brojni festivali po kojima je Nikšić iz dana u dan sve prepoznatljiviji.

„Prije svih tu su tokom ljetnjih mjeseci Lejk fest  i Bedem fest, a u toku jeseni  Nikšić gitar festival i Festival glumca.Tu su i nezaobilazni Septembarski dani kulture.  Od ove godine Nikšić je bogatiji za dva nova festivala, Festival uličnih svirača i Boem fest“, posjeća ona.

Ipak, na tom polju, kaže, ima još dosta prostora za rad.

„Bogata kulturna baština Nikšića nije još uvijek dovoljno valorizovana u turističke svrhe.  Značajna ulaganja na revitalizaciji kulturno istorijskih spomenika, mostova, Bedema,  Dvorca Kralja Nikole koja su prethodila i koja predstoje važan su preduslov da se stvori dobra osnova za adekvatnu prezentaciju sve zahtjevnijim turistima, koji osim boravka na moru i planinama žele upoznati kulturno istorijske znamenitosti Crne Gore“, objašnjava ona.

U osvrtu na početku zimske turističke sezone Nikšić je sa Ski centrom Vučje, jedna od destinacija  bitnih u zimskom turizmu na prostoru Crne Gore. Tako se, dodaje, izgradnjom vještačke akumulacije na Vučju, koju su realizovale opština Nikšić i Vlada Crne Gore, stvaraju uslovi za vještačko osnježavanje i produženje zimske  turističke sezone.

Nikšić je, kako dodaje Nikčević, i grad sporta, pa je i to doprinijelo uspješnoj turističkoj godini.

„Sve kvalitetnija infrastruktura u okviru sportskih sadržaja, otvaranjem olimpijskog bazena, rekonstrukcijom gradskog stadiona, kao i izgradnja  i rekonstrukcija hotelskih sadržaja otvorila je značajne mogućnosti za razvoj sportskog turizma. Upravo u ovoj oblasti u protekloj godini ostvaren je značajan iskorak“, zaključuje ona naglašavajući da u narednoj godini predstoji značajan posao na unapređenju promotivnih aktivnosti čime će se doprinijeti dinamičnijem  razvoju turističkih potencijala u Nikšiću. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198,91 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.
Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.