Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
11:10
21.11.2020.

Nove mogućnosti za izvoz crnogorskih proizvoda na tržišta EU i svijeta

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane stvorili su sve preduslove da i preduzetnici iz sektora mljekarstva dobiju EU izvozni broj i otvore novo veliko tržište za svoje proizvode. Tu priliku ovih dana iskoristila je Farma Miljanić iz Nikšića, proizvođač kozijeg sira, čiji je objekat prvi u Crnoj Gori stavljen na listu onih iz kojih se mogu izvoziti mlječni proizvodi u EU.


Kao rezultat posvećenog rada administracije i razvojne vizije i ulaganja preduzetnika u unapređenje proizvodnje, uz podršku Vlade, broj proizvodnih objekata koji su dobili EU izvozni broj rastao je tokom prethodne četiri godine.

"Podsjećamo da je odlukom Evropske Komisije u 2017. godini sedam naših proizvodnih pogona iz sektora mesne industrije i proizvodnje jaja dobilo EU izvozne brojeve. U međuvremenu, mjesto na toj listi našli su i drugi proizvođači, tako da u ovom trenutku imamo 19 takvih objekata. Sa zadovoljstvom možemo navesti kompanije koje su prethodno postigle ovaj uspjeh, a to su Mesopromet, Goranović, Gradina Company, Interprodukt, zatim Alkoset, Rebrakomerc, Agromont, Darma, Miniko, kao i objekti iz sektora ribarstva Rozafa i Montefish", navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iskoraci koje Crna Gora i njen sektor poljoprivrede postižu na putu osvajanja evropskih standarda, od kojih su značajni ostvareni i u ovoj izazovnoj godini zbog pandemije COVID-19, predstavljaju, kako ističu, i jaku garanciju i konkurentsku prednost za izvoz, kako u zemlje regiona, tako i širom svijeta.

"Pored stalne posvećenosti naše administracije stvaranju uslova za otvaranje novih tržišta,  suočavanje sa izazovima pandemije imalo je i svoje dobre strane u tom pravcu. Vjerujući u  biznis načelo da kriza ne mora značiti najgore, već otvaranje novih mogućnosti, probuđen je preduzetniški duh kod dijela naših proizvođača. U situaciji znatno smanjene turističke potrošnje i gubitka domaćeg tržišta, pronađena su alternativna. Ne samo da se izvozilo na evropsko tržište, već je otvoreno i arapsko tržište, gdje je nakon četiri decenije ponovo izvezen prvi kontigent jagnjadi iz Crne Gore, sa otvaranjem perspektive za dalju saradnju", objašnjavaju oni.

Nadležni organi su, ističu, cijelo vrijeme pandemijske krize prepoznavali i pratili potrebe privrede, pružajući podršku, ne samo kroz Vladin paket mjera za ublažavanje posljedica pandmije, već i obezbjeđujući da se ispune i ubrzaju neophodne, kompleksne procedure za plasman na inostrana tržišta, što je podrazumijevalo i intenzivnu komunikaciju Uprave za bezbjednost hrane sa zemljama uvoznicama.

"Ovom prilikom želimo da naglasimo da je proces dobijanja EU izvoznih brojeva izuzetno kompleksan, imajući u vidu zahtjevne uslove koje treba da ispune i institucije i proizvođači, da bi dobili pristup tom tržištu. Uspjeh Crne Gore na tom planu rezultat je dugogodišnjeg posvećenog rada na usklađivanju i imlementaciji propisa EU, jačanju administrativnih kapaciteta, uspostavljanju integralnog sistema bezbjednosti hrane „od njive do trpeze“, unapređenju laboratorijskih kapaciteta, uvođenju i primjeni standarda bezbjednosti hrane i kvaliteta, i stvaranju drugih važnih pretpostavki", dodaju iz pomenutog resora.

Paralelno, kako pojašnjavaju, tekao je i proces unapređenja objekata, usvajanje novih standarda, vještina i znanja, primjenu novih tehnologija, na čemu su vrijedno radili naši proizvođači hrane. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su imu tom zahtjevnom procesu kontinuirano pružali podršku, kroz kreiranje povoljnog ambijenta, kao i kroz brojne programe kako iz nacionalnog budžeta tako i iz međunarodnih razvojnih projekata.

"Uvjereni smo da će crnogorski proizvođači na temelju postignutog, ali i naučenih lekcija u ovoj izazovnoj godini, i u narednom periodu biti istrajni u daljem podizanju konkuretnosti i prodorniji u osvajanju novih tržišta", poručili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:42
  24.11.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

   

 • 10:24
  24.11.2020.

  Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

   

 • 07:43
  24.11.2020.

  Opština Nikšić počela je sa isplatom oktobarskih studentskih stipendija za 2020/2021 godinu.

 • 07:41
  24.11.2020.

  Sve vrste goriva poskupile su od ponoći, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.