Objavljen prvi IPARD poziv za podršku ruralnom turizmu

5341045_51266576414-c7b047806a-o_ls
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 23.06.2021. u 14:35

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je danas prvi IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima i mikro i malim preduzećima na raspolaganju biti novih 6,08 miliona eura.

Novi javni poziv predstavio je resorni ministar, Aleksandar Stijović, zajedno sa šefom odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Hermannom Spitzom.

“Ovaj poziv ima za cilj podsticanje zapošljavanja;  otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta kroz razvoj poslovnih aktivnosti, valorizaciju prirodnih i poljoprivrednih dobara, promociju zdrave i organske hrane, i time, podizanje nivoa privredne aktivnosti ruralnih područja i ublažavanje trenda migracije iz ruralnih područja. Predmet investicije je izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture, izgradnja i/ili rekonstrukcija postrojenja i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda”, navodi se u saopštenju.

Kroz javni poziv podržaće se investicije u ruralni turizam u iznosu od 10.000 do 150.000 eura, uz bespovratnu podršku do 65 odsto.

Rok za podnošenje zahtjeva je 31. avgust.

Spitz je kazao da je zadovoljan zbog ostvarenog programa ocijenivši da je IPARD postao zaštitni znak razvoja ruralnog razvoja u Crnoj Gori.

Govoreći o značaju programa za cjelokupni poljoprivredni sektor i razvoj ruralnog turizma, proizvođačima poslao poruke ohrabrenja da apliciraju i iskoriste opredijeljenu podršku.

Stijović zahvalio Spitzu i kolegama iz Delegacije EU i Evropske komisije (EK) na podršci u implementaciji tog veoma važnoga projekta za Crnu Goru. On je poručio da će se saradnja u budućnosti dalje unaprjeđivati.

Svi potrebni obrasci vezani za konkurisanje na javni poziv mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva, kao i internet stranice za IPARD II program www.ipard.gov.me.

Ministarstvo će, prateći stanje na terenu i epidemiološku situaciju u državi, organizovati radionice shodno mjerama koje Ministarstvo zdravlja propisuje, a koristiće se internet platforme i organizovati pojedinačni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim korisnicima.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Evropska unija će u januaru 2023. obezbijediti 30 miliona eura bespovratnih sredstava Crnoj Gori za podršku energetici, saopštila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.
Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.