Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:31
26.9.2020.

Od maja ponovo rastu depoziti

Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

 


On je komentarišuči povećanje loših kredita u Crnoj Gori za pola tekuće godine sa 4,72 na 5,11 odsto, kazao da rast bilježe i druge zemlje na Zapadnom Balkanu i širom svijeta.

Po obimu i geografskom opsegu, trenutna globalna kriza je, kaže on, bez presedana i nema sebi ravne.

"Prevazilazi tradicionalno razmišljanje o finansijskim i ekonomskim ciklusima. U Crnoj Gori imali smo dva moratorijuma od po 90 dana, a sada i mogućnost za klijente restrukturiranja kredita uz značajan grejs period, gdje se ne otplaćuju niti glavnica niti kamata. Sve ove radnje mogu da zamaskiraju kvalitet portfolija, ali poznavanjem klijenata i poštovanjem standarda bankarskih, nadamo se da će se nivo loših kredita svesti na održivi nivo", rekao je Pejaković.

U bankarstvu, kaže, moramo da vodimo računa da ne ugrozimo kapitalne rezerve banaka.

"Evropska mreža za istraživanje ekonomskih i fiskalnih politika (EconPol) saopštila je da bi banke EU ostale bez rezervi ako se ne bi otplaćivala petina zajmova", istakao je on.

Na pitanje kakvo kretanje u bankarskom sektoru se očekuje u ovoj i narednoj godini, Pejaković kaže: "Paradoks za neke je da u četiri od pet najvećih ekonomija Evrope imamo rast depozita kod banaka, međutim za upućene to nije iznenađenje. Objašnjenje je u brizi pojedinca za budućnost, zaposlenost, i redovnost prihoda, što se posljedično odražava na potrošnju. Odluka koliko će se trošiti, a koliko ćemo štedjeti, je mikroekonomsko pitanje sa velikim makroekonomskim efektima. Pozitivne trendove od maja imamo i u našem sistemu u vidu rasta depozita".

"EIB-ovo istraživanje među 90 banaka došlo je do zaključka da zajmodavci očekuju oštar pad potražnje za finansiranjem, ali i značajno zaoštravanje uslova odobravanja te u skladu sa tim pad stope odobrenih kredita. U Crnoj Gori, koja nije članica Evropske unije, čime je u primjetno lošijoj situaciji u obezbjeđivanju dodatnih sredstava adekvatne ročnosti i cijene, od recimo Hrvatske i Slovenije, čine se veliki napori u obezbjeđivanju dodatnih sredstava za održanje privrede", rekao je on.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:20
  22.10.2020.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je premije za izdig stoke na katune, u ukupnom iznosu od 272.608,80 eura.

 • 10:40
  22.10.2020.

  Javni poziv za građane za četvrtu fazu "1000 plus" biće raspisan do 15. novembra, a ključni uslovi su definisani, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović, dodajući da je utvrđeno da pet komercijalnih banaka (CKB, NLB, Erste, Podgorička i Lovćen) ispunjavaju sve uslove.

 • 10:33
  22.10.2020.

  Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno 14,27 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), koji su dostavljeni Pobjedi. Oni su ove godine proizveli 290,9 miliona kilovatsati, a podsticaji su isplaćeni za 31 elektranu u vlasništvu 20 preduzeća.

   

 • 20:45
  21.10.2020.

  Montenegroberza je definisala način prodaje akcija crnogorskih kompanija u vlasništvu državnih fondova, koje su Planom privatizacije za ovu godinu predviđene za prodaju putem berze.