Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:32
24.10.2021.

Penzionisani radnici Toščelika najavili protest

Grupa od oko 60 penzionisanih radnika nikšićke željezare Tosčelik najavila je da će u petak protestovati ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.


Oni zahtijevaju da budu dio programa najavljene isplate otpremnina za radnike iz metalsko-rudarskog kompleksa koji su prethodnih godina bili uskraćeni za ta sredstva.

Predstavnik nikšićkih metalaca, Željko Perović Danu je rekao da su se penzionisali tokom 2015. i 2016. godine, po osnovu dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Skupština usvojila decembra 2014. godine.

Radna mjesta su, kako je kazao, napuštali, a da im nijesu u potpunosti isplaćene otpremnine.

“Otpremnine za našu grupu je tada trebalo da iznose po 15 hiljada eura, s tim što nam je poslodavac odmah isplatio po pet hiljada eura, a ostatak od deset hiljada eura do danas je ostao u obećanjima tadašnjeg ministra Predraga Boškovića. Sadašnji nadležni resor nas, izgleda, ne ubraja u metalski kompleks i nijesmo uvršteni u program, jer da jesmo, valjda bi nas već neko o tome informisao”, rekao je Perović.

On je kazao da je protest jedini način da im skrenu pažnju da su i oni oštećeni, ali i da neće odustati dok ne ostvare obećano.

Čim se pokrenula priča nove vlade da će kreirati zakon kojim će obeštetiti metalce i rudare, bivši željezarci su se aktivirali pa su, rekao je Perović, dostavili odgovarajuću dokumentaciju. Tvrdi i da su u proteklom periodu imali razgovore sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Mi smo bili prinuđeni da prihvatimo penzije jer je i tada u fabrici bila teška situacija, a poslodavac se na svaki način, pa i otkazima, oslobađao radnika. Dok su neke naše kolege odlazile iz Željezare u stečaju sa dobrim otpremninama pa se ponovo u tu fabriku zapošljavali, mi smo otišli sa pet hiljada eura”, naveo je Perović.

Decenijama rada u Željezari ulagali su u stambeni fond, a većina ni danas nije stambeno zbrinuta. Perović je kazao da za njih desetak još nije uplaćen ni beneficirani radni staž zbog čega su u više navrata organizovali proteste.

 

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.