Autor: onogost.me
Foto: EPCG
13:25
24.10.2021.

Plaćanje struje na rate: Oslobađanje od duga ili nezakonito uslovljavnje

Preko pet hiljada domaćinstava već se prijavilo da plaća dug za struju na rate, preko akcije Elektroprivrede Crne Gore “Podijelimo teret 9”. I dok iz EPCG uvjeravaju da je to odličan način da se građani oslobode duga i pređu u redovne platiše, u Centru za zaštitu potrošača dnevno prime bar pet prijava ljudi koji se žale da su uslovljeni – ili će potpisati Ugovor o plaćanju na rate ili će im biti isključena struja. To je nezakonito, upozoravaju iz Centra.


“U prvom mjesecu 5.000 korisnika, iz kategorije domaćinstva, je potpisalo je sporazum. Potrošači mogu da izmire 440 eura duga – 22 rate po 20 eura”, kazala je za Radio Crne Gore PR Elektroprivrede Eleonora Albijanić.

Akciju iz kompanije najavljuju i za naredne godine.

Grđani se, pak, žale da ih Elektroprivreda uslovljava da potpišu ugovor o plaćanju duga na rate, inače će im izgasiti struju. Potpisom, kaže Željko Tomović iz Centra za zaštitu potrošača, građani priznaju dug stariji od dvije godine.

“To je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača, koji izričito navodi da trgovac javnom uslugom ne može uslovljavati priključenje na distributivnu mrežu ili nastavak isporuke električne energije plaćanjem duga koji je stariji od dvije godine”, kaže on za Radio Crne Gore.

Iz EPCG su odgovoriili da će svako domaćinstvo koje prekrši odbredbe iz Sporazuma plaćanja duga na rate prvo biti opomenuto, a onda se pristupa prinudnoj naplati.

 

rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.