Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:33
21.1.2020.

Podnijeto više od hiljadu predloga za uvođenje stečaja

Privrednom sudu je prošle godine podnijeto 1,13 hiljada predloga za otvaranje stečaja u preduzećima, od čega je 763 sa jednim zaposlenim, navodi se u obrazloženju Predloga zakona o Fondu rada koji je ušao u skupštinsku proceduru.


Novi zakonski predlog, kako piše Pobjeda, radnicima čija preduzeća odu u stečaj omogućava da preko Fonda rada dobiju zaostale zarade uz uplatu doprinosa prije okončanja stečajnog postupka, što po važećem zakonu nije moguće.

Izračunati su i rashodi po osnovu novog zakona.

"Po osnovu neisplaćenih zarada i naknada zbog privremene spriječenosti za rad 795 hiljada eura, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor i isplate otpremnina zbog odlaska u penziju po 20 hiljada eura. Iz sredstava Fonda izmirivaće se obaveze po osnovu naknade štete na osnovu odluke suda zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja od 25 hiljada eura godišnje", navodi se u obrazloženju.

Kao rashod Fonda treba predvidjeti i uplatu doprinosa PIO za stečajce od 250 hiljada eura.

Prihodi Fonda po osnovu doprinosa na teret poslodavca od 0,2 odsto na 28. novembar prošle godine iznosili su 2,9 miliona eura, što znači da bi finansiranje Fonda u potpunosti bilo pokriveno iz sopstvenih prihoda.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:59
  26.2.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u januaru preuzeli ukupno 264.493.600 kWh električne energije, što je za oko pet odsto više u odnosu na decembarsku potrošnju i za sedam odsto manje u odnosu na potrošnju ostvarenu u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz CEDIS-a.

 • 13:27
  26.2.2020.

  Proizvodni objekti pušteni u rad u posljednje tri godine generisaće u ovoj oko deset odsto nove, zelene energije, bez grama emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi se u ovogodišnjem Programu rada Vlade.

 • 11:16
  26.2.2020.

  Osim direktne podrške po hektaru zasada vinove loze koja je ove godine uvećana, zatim mogućnosti za bespovratnu podršku do 50 odsto investicija za unapređenje proizvodnje kroz posebne javne pozive, ali i aktuelni IPARD, crnogorski vinari na raspolaganju imaju i mjeru posebne podrške za vino.

 • 10:20
  26.2.2020.

  Tražimo odgovorne, motivisane, ambiciozne ljude, zaljubljenike u sport sa izraženim komunikacijskim sposobnostima u odnosu sa ljudima.