Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
18:50
22.6.2021.

Poljoprivrednici u ponedjeljak najavili protest u svim opštinama

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika pozvali su poljoprivrednike i stočare u svim opštinama da zajedno sa svojim porodicama u ponedjeljak izađu na ulice.


To je poručeno sa današnjeg protesta crnogorskih poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića nakon sastanka sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede.

Kako prenose mediji, iz Ministarstva su im kazali da oni nijesu u mogućnosti da nam pomognu, jer sredstava i para nemaju.

Ranije danas oni su došli u koloni na traktorima ispred Ministarstva i uručili pismo sa zahtjevima Ministarstvu poljoprivrede i Vladi.

„Crnogorski stočari nemaju izbora i u ponedjeljak će početi da izvoze tečni stajnjak na ulice, umjesto na naše oranice i pašnjake“, kazao je Rašo Miljanić, farmer iz Nikšića.

On je naveo da je sljedeća adresa premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Poljoprivrednici traže da Vlada CG izdvoji novac iz rezerve Budžeta te da im se plati po pet centi po litru proizvedenog mlijeka od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Cijena koncentrovane hrane je trenutno 40 centi, a gornja granica rentabilnosti jе 30 centi.

Pored toga oni traže da povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene рovršine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova crnogorskih sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Od Vlade zahtijevaju i pisanu garanciju da će riješiti pozicije u trgovačkim lancima i hotelima za prodaju crnogoskih proizvoda i smanjiti uvoz onih proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama

Na navedene zahtjeve očekuju odgovor kao rješenje najkasnije do 28 juna.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  27.7.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera, saopšteno je iz UIP-a.

 • 16:42
  27.7.2021.

  Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte. Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja održane danas.

 • 14:43
  27.7.2021.

  U Crnoj Gori ima više od 100.000 bespravno sagrađenih objekata, a za legalizaciju je podnijeto svega 50.000 zahtjeva.

 • 14:40
  26.7.2021.

  Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?