Poskupili brašno, hljeb, ulje…

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 05.01.2023. u 17:08
Osnovne životne namirnice - brašno, hljeb, ulje, skuplje su od pet do 15 centi. Nulta stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) na ove proizvode prestala je da važi 1. januara, zbog čega je došlo do poskupljenja u crnogorskim prodavnicama.

Sa novom godinom, osnovne životne namirnice će se, shodno izmjenama Zakona o PDV-u, oporezivati sedam odsto.

Vraćanje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice predložila je Vlada Crne Gore.

PDV je ukinut u maju ove godine, kao jedna od mjera za zaštitu standarda građana. U Vladi su ranije ocijenili da ukidanje poreza nije dovelo do značajnog pada cijena tih proizvoda.

Očekuje se da će Ministarstvo finansija, do proljećnog zasijedanja Skupštine, uraditi analizu učinka vraćanja niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice, nakon čega će odlučiti hoće li ponovo ukinuti PDV.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije i njegov cilj je usmjeren na četiri osnovne tačke: promocija zdravog načina života, omogućavanje ranog otkrivanja bolesti, postizanje dostupnog liječenja za sve i poboljšanje kvaliteta života oboljelim, saopšteno je iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.