Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
13:11
29.5.2020.

Potrebna bolja saradnja Parka prirode Piva sa Upravom za šume

Predstavnici Koordinacionog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu konstatovali su da je u parku prirode “Piva” bilo nepoštovanja propisa zaštite prirode i da nije postojala dovoljna transparentnost kod preduzimanja određenih radnji u zaštićenom prirodnom dobru, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.


Dalje se navodi da je na sjednici koordinacionog tima, koja je tim povodom, održana u Crkvičkom polju u područnoj jedinici Plužine razgovarano o spornim pitanjima koja su vezana za upravljanje ovim zaštićenim područjem i odnosu preduzeća Park prirode “Piva” sa područnom jedinicom Uprave za šume, a istaknuto je da su sastanku prisustvovali i predstavnici NVO "Green home" i Parka prirode.

"Na sastanku su razmotreni navedeni problemi i dogovoreno da se sva buduća sporna pitanja rešavaju na partnerski način, te da se moraju strogo poštovati pravila zaštite životne sredine, a sve u funkciji promocije ovog prirodnog dobra i njegove valorizacije. Uslov za kvalitetniju zaštitu tog prostora je međusobna i koordinisana razmjena informacija i saradnja između ta dva subjekta. Takođe, na sjednici koordinacionog tima, kao međuresorskog tijela u čijem sastavu su predstavnici svih nadležnih institucija, razmotrene su i ostale aktuelne teme", kaže se u saopštenju.

Povodom problema sa kojima se suočavaju službe zaštite u područnim jedinicama Andrijevica i Berane, gdje je poslednjih dana konstatovan u više navrata atak na odgovorne ljude u Upravi za šume i njihovu imovinu, pozvani su nadležni organi da što prije rasvijetle ove slučajeve.

"Kordinacioni tim upoznat je i sa informacijom da je u prethodnom periodu Uprava policije ponijela krivičnu prijavu protiv tri odgovorna službenika Uprave za šume u Rožajama. Na sastanku je predstavljen i izvještaj Poreske uprave, a koji se, prevashodno, odnosio na  naplatu koncesionih naknada. Konstatovano je da je naplata i pored postojeće situacije izazvane pandemijom COVID – 19 na zadovoljavajućem nivou. Analizirana je situacija vezana za zaštitu šuma na području PJ Kolašin, uz konstataciju da je stanje sada znatno bolje nego u prethodnom periodu. Međutim, ocjenjeno je zabrinjavajućim to što se još ne rješavaju sporna postupanja iz prethodnog perioda vezana za tri gazdinske jedinice u kojima su u novim  programima gazdovanja uočene smanjene drvne zapremine u odnosu na prethodni period. U tom pravcu Kordinacioni tim je u više navrata insistirao da se ubrza procesiuranje slučajeva u kojima je evidentirana sječa bez planske dokumentacije, višestruki premašaj etata (drvne mase predviđene za sječu) Ii zloupotrebe zbog davanja prava privatnim licima, kao i drugih nepravilnosti", naglašeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Navedeno je i da su članovi tima razgovarali i o posljedicama koje je izazvao nedavni požar u Rožajama. Izraženo je očekivanje da će, shodno smjerinicama koje je Koordinacioni tim dao PJ Rožaje, u najskorijem roku biti završena procjena štete i izvještaj dostavljen Upravi za šume, kako bi se što prije napravili planovi sanacije opožarenih površina.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:53
  6.7.2020.

  Od ponoći će u Crnoj Gori poskupiti eurodizel i lož ulje za dva centa po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:12
  6.7.2020.

  Najjeftinije kilovate u Evropi plaćaju domaćinstva u Ukrajini svega 4,4 centa po kilovatsatu (kWh), dok je struja za građane najskuplja u Njemačkoj čak 30,88 centi za kWh, pokazuju zvanični podaci EUROSTAT-a za 2019. godinu objavljeni krajem prošle sedmice. Prema tim podacima E cijena kilovatsata električne energije u Crnoj Gori za domaćinstva iznosi 10,3 centi i upola je niža od evropskog prosjeka EU (28), koji iznosi 21,54 centi po kWh.

 • 08:09
  6.7.2020.

  Zbog prisustva salmonele, tokom maja je veterinarska inspekcija zabranila uvoz 47 tona smrznute piletine, navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 • 07:51
  6.7.2020.

  Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od tri milijarde eura bili su veći nego na vrhuncu kreditnog buma iz 2007/2008.