Prethodna godina zaključena sa rekordno niskim nivoom gubitaka na mreži

CEDIS
 • Autor onogost.me
 • 18.01.2023. u 13:36
CEDIS je prethodnu godinu zaključio sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je za 0,77 procentnih poena niže u odnosu na 2021. godinu i ujedno predstavlja najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore.

Kontinuitet smanjenja gubitaka nastavljen je i u decembru, tokom kojeg je takođe zabilježen rekordno nizak nivo od 13,03 odsto, što je za čak 1,36 procentnih poena manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka i to za 22.286 MWh u odnosu na 2021. godinu, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko šest miliona eura.

“Doslednim korišćenjem postojećih softverskih sistema Bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu (AMM) vrši se detaljna analiza i logička kontrola tokova snaga, gubitaka po traforeonima i prikupljenih podataka sa mjernih mjesta, na osnovu kojih ciljano šaljemo ekipe u organizovane kontrole. Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, tako je ušteda u odsnosu na 2021. godinu šest miliona eura, dok je u odnosu na 2020. godinu ostvarena ušteda od 37.779 MWh, čija je vrijednost oko 10 miliona na referentnoj HUPX berzi. Dakle, uparivanjem postojećih naprednih sistema i kontinuiranih akcija na terenu formiran je mehanizam koji će nesumnjivo doprinijeti daljem smanjenju gubitaka, odnosno pronalaženju i onemogućavamju neovlašćenog korišćenja električne energije”, istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje.

Procenat gubitaka za 2022. godinu od 11,62 odsto ostvaren je i pored povećanja potrošnje električne energije od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata potrebno je naglasiti da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka, dok je doslednim sprovođenjem aktivnosti postignuto suprotno kretanje.

CEDIS će, kako navode, i u narednom periodu podjednako energično koristiti sve raspoložive resurse za što efikasnije suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.