Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Privredni sud donio rješenje: ZIGMA bankrotirala

zigmaaa
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2016. u 14:31

Privredni sud je u petak, 9.septembra, donio rješenje o bankrotu nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA).

 To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik ZIGMA-e Dragan Smolović.

“Odbor povjerilaca je u julu većinskom odlukom odbacio plan reorganizacije, a Privredni sud je donio rješenje o bankrotu.  Naredne sedmice sudski procjenitelji izvršiće procjenu imovine i nakon što ona bude prihvaćena ide tender za prodaju imovine kako bi se namirio dug prema povjeriocima”, kazao je Smolović.

Plan, koji nije prihvaćen, predao je Božidar Vučinić, jedan od trojice većih akcionara i bivši izvršni direktor tog preduzeća.

Oko 50 povjerilaca prijavilo je potraživanja u iznosu od 2,28 miliona eura, a ZIGMA najviše duguje bankama – 1,9 miliona (Komercijalna banka potražuje blizu 886,5 hiljada, Prva banka nešto preko 716 hiljada, a Hipotekarna 300 hiljada eura). Priznata potraživanja za radnike iznose 114,8 hiljada eura.

Većinski vlasnik ZIGMA-e, preduzeća koje je osnovano prije 57.godina, do sredine prošle godine bio je Staniša Bakrač koji je, nakon petnaestak godina gazdovanja, prodao svoj udio. Nakon toga firmu je preuzela nikšićka kompanija Flemer stone, a Vučinić je jedan od vlasnika. Stečaj u firmu, koja je zapošljavala tridesetak radnika, uveden je u novembru prošle godine na zahtjev Flemer stona.

Osnovna djelatnost Zavoda bila je projektovanje geoloških istraživanja iz oblasti hidrogeologije i geotehnike, kao i istraživanja ležišta mineralnih sirovina i laboratorijska ispitivanja tla.

 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.