Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:27
25.10.2020.

PZCG: Nadoknadati septembarsku platu prosvjetnim radnicima zaposlenima na određeno

Prosvjetna zajednica (PZCG) pozvala je resorno ministarstvo da objasni kako će i na koji način nadoknadati septembrasku platu zaposlenima u prosvjeti koji rade na određeno.


Iz Upravnog odbora PZCG naveli su da su prosvjetari zaposleni na određeno, kao i njihove kolege koji rade na neodređeno i kojima će biti plaćen rad za septembar, ispunili svoje radne obaveze.

“Ministarstvo prosvjete je moralo izaći sa jasnim stavom kada će i na koji način prosvjetnim radnicima sa radom na određeno vrednovati njihov rad”, kazali su iz PZCG agenciji MINA.

Iz tog udruženja su podsjetili da je školska 2020/21. godina zbog situacije izazvane koronavirusom odgođena za 1. oktobar, ali da je kompletno nastavno osoblje bilo spremno 1. septembra.

“Ovo se odnosi i na one na određeno radno vrijeme, asistente u nastavi, one koji rade u dvije škole, one koji su morali da pristupe službenoj edukaciji, odjeljenjske starješine”, pojasnili su iz PZCG.

Prema njihovim riječima, propuštena nastava u septembru se mora nadoknaditi u sljedećem vremenskom periodu, ali će zaposleni na određeno to raditi bez novčane nadoknade.

“U svemu ovom čudno je da predstavnici Sindikata prosvjete nijesu prvo od Ministarstva tražili odgovor na to pitanje, jer ako ništa, hronološki se prvo to dogodilo, a i otprilike u pitanju je oko1,5 hiljada nastavnika na određeno”, naveli su iz PZCG.

Oni su kazali da ministar prosvjete Damir Šehović olako daje obećanje da će ubrzo objaviti predlog modela za vrednovanje dodatnog rada u školama.

“Svi znamo da obim rada nastavnika jeste povećan, ali kako ga valjano kvantifikovati i valorizovati”, upitali su iz PZCG.

Prosvjetna zajednica je, kako su naveli, u nekoliko navrata tražila da se odgovori na pitanje uskraćivanja septembarske plate nastavnicima koji rade na određeno i zašto učionice nijesu opremljene kako je obećano.

Oni su napomenuli da ne treba zaboraviti da je Šehović 19. maja obećao opremanje svih učionica u Crnoj Gori za učenike od prvog do šestog razreda i digitalizaciju nastave.

“Pošto računarske opreme nema, da li je iko u obavezi da nam bar objasni gdje je novac”, upitali su iz PZCG.

Oni su poručili da bilo koja vrsta prekovremenog rada treba biti na adekvatan način vrednovana ili plaćena.

“Ove ideje, koje se javljaju u posljednje vrijeme, u tehničkom mandatu ministra Šehovića i VD stanju sindikata, su odraz politikanstva”, smatraju u tom udruženju.

Oni su naveli da su od marta prosvjetni radnici suočeni sa dodatnim radom usljed pandemije.

Iz PZCG su kazali da su pozvali Ministarstvo i Sindikat da nađu mjere podrške prosvjetnim radnicima, ali su se, kako su naveli, oni oglušili.

 

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:42
  24.11.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

   

 • 10:24
  24.11.2020.

  Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

   

 • 07:43
  24.11.2020.

  Opština Nikšić počela je sa isplatom oktobarskih studentskih stipendija za 2020/2021 godinu.

 • 07:41
  24.11.2020.

  Sve vrste goriva poskupile su od ponoći, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.