Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
09:01
25.11.2021.

Radnici Željezare čekaju ishod razgovora vlasnika i novog investitora

Pogoni nikšićke željezare Tosčelik, gdje je proizvodnja ugašena u martu, mirovaće do daljnjeg.


Predsjednik fabričkog Sindikata, Željko Rabrenović, kazao je Danu da se agonija zaposlenih i nekadašnjeg industrijskog giganta nastavlja, a da njihova dalja sudbina zavisi od ishoda pregovora sadašnjeg vlasnika Željezare, turske Tosyali grupe i zainteresovanog kupca iz Poljske.

„Pretpostavljam da se neće krenuti u proizvodnju prije marta, jer ide zima, hladnoće, treba sve obezbijediti, pripremiti, a to u zimskim uslovima ide vrlo teško. Sve zavisi i od tih pregovora, koji, prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, još traju“, rekao je Rabrenović.

Toščelik, kćerka firma turske Tosyali grupe, kupila je iz stečaja imovinu nikšićke fabrike 2012. godine za 15,1 milion eura. Preuzimajući fabriku novi vlasnici su najavili trogodišnje investicije od 35 miliona eura, uposlenje do 500 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400 hiljada tona.

Umjesto obećanog, Željezara je sa veoma malim brojem radnika proizvodila minimalne količine čelika i to samo u režimu jeftine električne energije. U poslednjih nekoliko godina iz Toščelika su povremeno saopštavali da im poslovanje remeti nelojalna konkurencija na tržištu, a ključni fabrički pogon Čeličanu gase u martu, od kada su radnici na plaćenom odsustvu.

Od maja željezarci svakog mjeseca dobijaju rješenja o isplati plata u iznosu od 90 odsto. Rabrenović je kazao da će u tom iznosu dobiti i platu za novembar, a za naredni mjesec očekuju rješenja.

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.