Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
09:01
25.11.2021.

Radnici Željezare čekaju ishod razgovora vlasnika i novog investitora

Pogoni nikšićke željezare Tosčelik, gdje je proizvodnja ugašena u martu, mirovaće do daljnjeg.


Predsjednik fabričkog Sindikata, Željko Rabrenović, kazao je Danu da se agonija zaposlenih i nekadašnjeg industrijskog giganta nastavlja, a da njihova dalja sudbina zavisi od ishoda pregovora sadašnjeg vlasnika Željezare, turske Tosyali grupe i zainteresovanog kupca iz Poljske.

„Pretpostavljam da se neće krenuti u proizvodnju prije marta, jer ide zima, hladnoće, treba sve obezbijediti, pripremiti, a to u zimskim uslovima ide vrlo teško. Sve zavisi i od tih pregovora, koji, prema informacijama iz Ministarstva ekonomskog razvoja, još traju“, rekao je Rabrenović.

Toščelik, kćerka firma turske Tosyali grupe, kupila je iz stečaja imovinu nikšićke fabrike 2012. godine za 15,1 milion eura. Preuzimajući fabriku novi vlasnici su najavili trogodišnje investicije od 35 miliona eura, uposlenje do 500 radnika i godišnju proizvodnju od oko 400 hiljada tona.

Umjesto obećanog, Željezara je sa veoma malim brojem radnika proizvodila minimalne količine čelika i to samo u režimu jeftine električne energije. U poslednjih nekoliko godina iz Toščelika su povremeno saopštavali da im poslovanje remeti nelojalna konkurencija na tržištu, a ključni fabrički pogon Čeličanu gase u martu, od kada su radnici na plaćenom odsustvu.

Od maja željezarci svakog mjeseca dobijaju rješenja o isplati plata u iznosu od 90 odsto. Rabrenović je kazao da će u tom iznosu dobiti i platu za novembar, a za naredni mjesec očekuju rješenja.

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:55
  28.11.2021.

  Zahvaljujući programu Evropa Sad – jedan bračni par će zarađivati minimalno 900 eura, a ne 444 eura kao do skoro, konačno prenoseći ekonomsku benefit porodicama koje će moći da ostanu u Crnoj Gori i odgajaju svoju djecu ovdje, tvrdi Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

 • 13:18
  27.11.2021.

  Budžet Opštine Nikšić za 2022. planiran je u iznosu od 23,7 miliona eura, što je skoro 200 hiljada više od ovogodišnjeg.

 • 19:56
  26.11.2021.

  Vlada Crne Gore objavila je listu obračuna zarada javnih funkcionera za oktobar ove godine, u kojoj se navodi da je premijer Zdravko Krivokapić primio neto zaradu od 2.099 eura.

 • 16:49
  26.11.2021.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 202.392.527 kWh električne energije, što je na nivou ostvarene potrošnje tokom istog perioda prethodne godine. Najviše električne energije, oko 39 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog distributivnog sistema.