Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
15:32
4.6.2020.

Savjet za vode inicirao pokretanje ESPOO procedure zbog HE Buk-Bijela

Povodom aktuelizacije projekta izgradnje HE "Buk Bijela" na Drini u Bosni i Hercegovini, Savjet za vode, na sjednici održanoj u utorak, predložio je da Crna Gora pokrene proceduru prema ESPOO sekretarijatu, u skladu sa međunarodnim konvencijama, kako bi dobila svu relevantnu dokumentaciju i procijenila mogući uticaj realizacije tog projekta na Crnu Goru.


Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, Crna Gora nije konsultovana od BiH povodom usvajanja novog projekta i mogućeg početka izgradnje hidroelektrana, da bi preduprijedili eventualne negativne posljedice na crnogorskoj strani, Savjet je predložio da Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrene postupak koji bi otklonio sve nedoumice po pitanju eventualnog uticaja.

"U hidrološkom pogledu, rijeka Drina, na kojoj je planirana izgradnja HE, nastaje od Pive i Tare, koje se formiraju u Crnoj Gori i najvećim dijelom čine vodni bilans Drine. Ovaj podatak opravdava bojazan da će realizacija projekta na Drini imati uticaja na režim voda na teritoriji Crne Gore. Za tačnu procjenu prekograničnog uticaja potrebno je sagledati svu projektnu dokumentaciju, na osnovu koje bi Crna Gora mogla donijeti stručno mišljenje o davanju prekogranične saglasnosti na projekat Buk Bijela. O mogućem uticaju projekta Buk Bijela, ukoliko bi došlo do njegove realizacije, Savjet za vode je raspravljao na sjednici održanoj na inicijativu člana tog tijela, predstavnika NVO Green home koji je informisao Savjet da su u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama već predali žalbu Sekretarijatu ESPO konvencije, koja je prihvaćena", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Savjeta za vode, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević naglasio je važnost uključivanja svih ekspertskih potencijala Savjeta za vode u procjeni uticaja ovog projekta.

U tom kontekstu, Savjet će dati punu stručnu i naučnu podršku nadležnim institucijama u pripremi finalnog mišljenja o mogućem uticaju ovog projekta.

Savjet za vode formirala je Vlada u junu prošle godine na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Zakonom o vodama, a sa ciljem da kao savjetodavno i stručno tijelo doprinese realizaciji politika u oblasti vodoprivrede u cilju očuvanja i održivog upravljanja vodama u Crnoj Gori, kao i rješavanju brojnih izazova u ovoj oblasti.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:30
  15.7.2020.

  Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković kazao je da odlučio da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 • 16:24
  14.7.2020.

  Promet robe u trgovini na malo u maju je u odnosu na april bio veći 13,3 odsto u tekućim cijenama i 14,2 odsto u stalnim, saopšteno je iz Monstata.

 • 19:07
  13.7.2020.

  Podizanje novca sa bankomata banaka čiji niste klijent može da vas košta minimum tri do četiri i po eura za podizanje minimalnog iznosa novca, koji se u zavisnosti od banke kreće od deset do 20 eura, pokazuju podaci koje je Dan dobio od šest banaka koje posluju u Crnoj Gori.

 • 14:48
  13.7.2020.

  Uloga Investiciono-razvojnog fonda će u narednom periodu biti značajno veća, u pripremi je set posebnih kreditnih linija, kojima ćemo pokušati da omoguće smanjenje negativnih posljedica na ekonomiju Crne Gore od uticaja pandemije, kazao je za Pobjedu predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda dr Zoran Vukčević.