Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:39
6.4.2020.

Svi tipovi kredita podliježu moratorijumu

Viceguvernerka Centralne banke Zorica Kalezić saopštila je da svi tipovi kredita podliježu moratorijumu, dodajući da je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate kredita i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.


Kako je istakla radi se o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u sto godina i na koje nije uticalo nesavjesno poslovanje.

Plan je bio da pomognu, kako je kazala, targetiranoj grupi, dakle onima koji u ovoj situaciji osjećaju naviše gubitke. 

"Ne treba klijenti da dolaze u banku, sve mogu da završe putem telefona, meilom ili preko aplikacija. Banke u roku od pet dana moraju da ispoštuju moratorijum, a da klijenti obavijeste svoje poslodavce kako bi moratorijum bio ispoštovan i čitav proces bio kompletiran", istakla je ona u Jutarnjem programu TVCG.

Ona ističe da je 61.434 klijenta podnijelo prijavu za moratorijum, oko 57.739 odnosilo se na fizička, a oko 4.000 na pravna lica. 

"Bilo je inicijativa i da moratorijum ide u suprotnom pravcu, pa da se javlja onaj ko želi da nastavi da plaća obaveze, ali uputstvima blagovremenim sve smo to obavili kako treba", navela je ona.

"Vrlo je izvjesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa jer se radi o eksternim šokovima, koji se događaju jednom u sto godina i na koje oni nijesu mogli uticati", istakla je Kalezić.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:40
  30.5.2020.

  U Crnoj Gori je u prvom kvartalu izdato 27 građevinskih dozvola i prijava radova, pokazuju podaci Monstata.

 • 13:14
  30.5.2020.

  Pšenično pivo pod nazivom „Čista desetka“ novi je, osmi po redu, proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 • 07:57
  30.5.2020.

   Mladi koji su zainteresovani da se bave društvenim preduzetništvom i žele da osvoje podršku za razvoj i implementaciju svojih ideja mogu da se do 26. juna prijave na konkurs Social Impact Award.

 • 14:13
  29.5.2020.

  EPCG kreće u realizaciju projekta “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ čime će, kako su kazali, dati pozitivan primjer kompanije koja primjenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora.