Autor: onogost.me
Foto: onogost.me, Tehnopolis
08:03
13.12.2019.

Tehnopolis: Sumirana još jedna uspješna godina, uručene nagrade Inventa

Povodom obilježavanja završnice još jedne uspješne, radne godine, Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis sinoć je upriličio svečanost na kojoj su prezentovani značajni rezultati rada, ali i dodijeljeno priznanje Inventa za 2019. godinu.


Za manje od četiri godine postojanja ovog centra, kako je kazao njegov direktor Ratko Bataković, preuzetu obavezu su ispunili, očekivanja prevazišli, sve obećano realizovali, razvili veliku i snažnu mrežu partnera i otvorili širok spektar mogućnosti za dalji razvoj.

„Da smo očuvali zaduženo, oplemenili postojeće, obezbijedili najsavremeniju opremu za obuke mladih i prekvalifikaciju svih onih koji to žele, napravili mjesto koje generiše i pozitivnu energiju i nova radna mjesta. Da smo i oformili i za rad spremili savremenu biotehnološku laboratoriju za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima i da smo priveli kraju proces formiranja još dvije laboratorije, jedne za industrijski dizajn i jednog veoma ozbiljnog DATA Centra. Tako da se sa ponosom možemo obratiti javnosti i reći da su sva obećanja izrečena prilikom svečanog otvaranja Tehnopolisa – ispunjena!“, naglasio je Bataković i zahvalio se saradnicima i partnerima i mnogima koji su podržali put Tehnopolisa.

Kako je kazao, ovo više nije samo jedan projekat i jedna vizija.

„Ovdje se stvari mnogo usložnjavaju, ovdje se stvara jedna snažna platforma sa snažnim alatima i snažnim mjerama za podršku svim razvojnim inicijativama, od klasičnog preduzetništva do koncepta ekonomije znanja. Ovdje se koncentrisalo toliko mogućnosti za razvoj koje jasno ukazuju na sistemsku opredijeljenost da se otklanjaju sve barijere i kreira odličan ambijent svima koji žele da znanjem kroz inovacije izgrade svoju, a i našu konkurentsku prednost na globalnom nivou“, naglasio je on obećavši da će ovaj centar biti samo jači i nizati još mnogo, mnogo uspjeha.

Predsjednik opštine Veselin Grbović pohvalio je radnike Tehnopolisa koji postizu izvanredne rezultate.

„Prije par godina, kada je otvaran Tehnopolis, bili smo skeptični da li će to da proradi, da li će to davati rezultate koji se očekuju. Ja sada mogu da kažem da su rezultati daleko, daleko iznad očekivanja i sve što radi Tehnopolis mi s oduševljenjem gledamo i pokušavamo da pomognemo sa strane opštine koliko možemo“, naveo je Grbović.

Među 26 stanara koji razvijaju svoje biznis ideje u Tehnopolisu, nagradu za najuspješnijeg za ovu godinu dobio je start up „Minuta do posla“ Nikšićanke Bojane Perović.

Kako je kazala, pomoć Tehnopolisa bila je presudna za razvijanje njene biznis ideje.

„Zahvalna sam vam na tome što ste pomogli da moja biznis ideja bude na nivou na kojem je sada, ali i sebi što sam u Tehnopolisu prepoznala priliku i što sam se odvažila na ovo putovanje, iako sam imala ogromni strah koji svi mi preduzetnici imamo na početku, da ćemo sve to morati da radimo sami“, istakla je ona.

Nagrada Inventa za partnera godine uručena je Privrednoj komori Crne Gore.

Za izuzetan doprinos razvoju Tehnopolisa ovo priznanje dobili su Kancelarija za evropske integracije, kao i Arterija studio, dok je Inventa za medijskog partnera godine pripala Dnevnim novinama.

Pored toga, sinoć je svečano otvorena i FILA inovativna laboratorija u oblasti pametne poljoprivrede, koja će omogućiti bolju saradnju među akterima inovacionih sistema, posebno između biznisa i istraživanja, kako bi se poboljšao pristup rezultatima istraživanja za mala i srednja preduzeća.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:33
  18.1.2020.

  Ministarstvo ekonomije pozvalo je sve zainteresovane da u narednih 20 dana dostave primjedbe i sugestije na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o patentima.

 • 13:46
  18.1.2020.

  U prošloj godini je Poreskoj upravi porez na dobit prijavilo dvije hiljade firmi više nego godinu ranije, saopštili su iz ove institucije.

 • 15:06
  16.1.2020.

  U Crnoj Gori je na kraju novembra bilo 185,56 hiljada korisnika fiksne telefonije, 1,09 odsto više nego u oktobru, pokazuju podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • 09:16
  16.1.2020.

  Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika Programa stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem nakon završenog Programa nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca. Stručno osposobljavanje počelo je juče i trajaće devet mjeseci.