Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:28
16.9.2020.

U Nikšiću donijeta 253 rješenja o legalizaciji

Crnogorske opštine naplatile su ukupno 1,63 miliona eura naknada za komunalne opremanje za bespravne objekte, pokazuju podaci prezentovani na sjednici Vlade u četvrtak. Prema istim podacima, naplaćeno je 50 odsto ukupno obračunatog prihoda.


“U budžete jedinica lokalne samouprave je uplaćeno 1.639.918 eura na ime ove naknade, dok je obračunati iznos 3.133.505 eura”, navodi se u Vladinom dokumentu o realizaciji Strategije razvoja građevinarstva.

Prema istim podacima, u Crnoj Gori je ukupno donijeto 913 rješenja o legalizaciji objekata, od ukupno 51.000 predatih zahtjeva. Najviše rješenja o legalizaciji je donijeto u Nikšiću 253.

U dokumentu se barata podacima da je od 51.000 podnijetih zahtjeva za legalizaciju na nivou države obrađeno nešto više od 38.000.

“U najvećem broju jedinica lokalne samouprave je visok procenat obrade podnijetih zahtjeva: u Bijelom Polju, Nikšiću Kolašinu, Petnjici, Pljevljima i Kotoru svi primljeni zahtjevi su obrađeni, dok je u pojedinim opštinama procenat obrade zahtjeva i do 90 odsto od ukupnog broja”, navodi se u dokumentu.

Donijeto je 913 rješenja o legalizaciji, od čega je najviše rješenja donijetih u Nikšiću – 253.

“U opštini Nikšić donijeto je 253 rješenja o legalizaciji, u opštini Bijelo Polje 104 rješenja o legalizaciji, Podgorici 76, u opštini Tuzi 77, opštini Tivat 41, na Žabljaku 31, u Šavniku dva, u Rožajima 47, Plužinama 26, Pljevljima osam, Plavu pet, Mojkovcu 17, Kotor 22, Kolašin 15 Gusinje 36, Danilovgrad 64, Cetinje, 39, Budvi 14, Beranama 10, Andrijevici 26, dok u Baru, Herceg Novom, Ulcinju i Petnjici nije donijeto nijedno rješenje o legalizaciji”, konstatuje se u dokumentu.

Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, donijeta su 4.262 rješenja o prekidu postupka, od čega je znatno veći dio rješenja oko 2.600 donijet radi neusklađenosti sa planovima, oko 250 rješenja je donijeto radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, dok za određeni broj slučajeva opštine nijesu dostavile detaljne podatke.

“Procedura legalizacije podrazumijeva utvđivanje ispunjenosti više uslova usklađenosti sa planskim dokumentima, riješene imovinsko-pravne odnose na zemljištu i objektu i uključenost i volju podnosilaca zahtjeva bespravnih graditelja. Ministarstvo održivog razvoja i turizma vodi kontinuiranu komunikaciju sa jedinicama lokalne samouprave koje su nosioci ovog procesa sa ciljem sprovođenja zakona na efikasan način”, kaže se u dokumentu.

Podsjetimo, naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po zahtjevu vlasnika bespravnog objekta može da se plaća jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, na period od 10 ili 20 godina.

Na osnovu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, lokalna samouprava je dužna da sredstva ostvarena od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte i naknade za korišćenje prostora koristi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i za obezbjeđivanje alternativnog smještaja, u skladu sa ovim zakonom.

Znači, sredstva prikupljena u procesu legalizacije će se ulagati u one prostore na kojima su izgrađeni bespravni objekti, u izradnju nedostajuće infrastrukture, objekata od javnog interesa.

“Krajnji cilj, odnosno rezultat koji očekujemo je podizanje kvaliteta života građana i uređen i opremljen prostor”. Imajući u vidu broj podnijetih zahtjeva (preko 50.000), činjenica je da obrada i rješavanje istih predstavlja izazov za administracije na lokalnom nivou”, poručuju autori iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Izvor; Dnevne novine

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:31
  26.9.2020.

  Povećanje nivoa loših kredita je uvijek zabrinjavajuće, ali uzevši u obzir okolnosti poslovanja sa uticajima pandemije, možemo reći da rast nije mimo očekivanja, kazao je za Pobjedu generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković.

   

 • 16:19
  26.9.2020.

  U skupštinsku proceduru je juče stigao Prijedlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem se navodi da su izvorni prihodi bili 1,8 milijardi eura, konsolidovani izdaci 2,028 milijardi, a depoziti 545 miliona eura.

   

 • 08:52
  25.9.2020.

  Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje kriterijuma za dodjelu kredita i stanovništvu i privredi. Ako je zbog korona virusa očekivan pad tražnje za kreditima u drugom kvartalu, onda svakako raduje porast odobrenih kredita u julu.

   

 • 15:21
  24.9.2020.

  U drugom kvartalu ove godine broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 4,1 odsto, a u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 8,6 odsto. Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 11,9 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 1,9 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.