Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:17
20.5.2019.

U pripremi četvrta faza projekta Hiljadu plus

Ministarstvo održivog razvoja i turizma priprema četvrtu fazu projekta Hiljadu plus koja će, kako su kazali iz tog resora, imati nove povoljnosti za građane koji rješavaju stambeno pitanje.


„Planirano je da jedan od noviteta bude ponuda svih izgrađenih stanova na tržištu, bilo da je u pitanju novogradnja ili starogradnja, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, prvenstveno minimalne zahtjeve energetske efikasnosti“, kazali su iz Ministarstva agenciji Mina business.

Prema njihovim riječima, ideja je da javnim pozivnom budu obuhvaćeni stanovi koji su u izgradnji, dok za izgrađene stanove ne bi bilo javnog poziva, već bi građani mogli da kupe bilo koji stan na tržištu koji ispunjava uslove projekta.

„Očekujemo da na ovaj način ponuda stanova bude poboljšana i povećana, kao i da će ovo uticati na smanjenje cijene ponuđenih stanova u izgradnji“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, u narednoj fazi će pokušati da, kroz saradnju sa privatnim sektorom obezbijede dodatne povoljnosti.

„Prvenstveno, s obzirom na to da kupljeni stambeni prostor treba opremiti, potrebno je inicirati pregovore sa kompanijama koje pokažu interesovanje da učestvuju u projektu Hiljadu plus i na taj način dodatno pomognu građanima“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da je za nove povoljnosti potrebno dobiti saglasnost Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), sa kojom Ministarstvo realizuje projekat, ali se svakako očekuje još jedna uspješna saradnja sa tom institucijom.

Novac za četvrtu fazu Hiljadu plus opredijeljen je budžetom za ovu godinu, a predstavnici CEB-a iskazali su podršku za nastavak tog projekta.

Očekuje se da će Ministarstvo krajem godine uputiti zvaničan zahtjev za dodjelu sredstava za realizaciju četvrte faze, u kojoj se očekuje da oko 400 porodica riješi stambeno pitanje.

Treća faza projekta Hiljadu plus u završnom je procesu realizacije, a iz Ministarstva su kazali da su veoma zadovoljni što su za tu fazu obezbijeđeni najpovoljniji uslovi na tržištu stambenih kredita.

Kako su naveli, godišnja fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto, obrada kredita od 0,3 odsto, popust na notarske usluge od 50 odsto, kao i povoljnije cijene životnog i neživotnog osiguranja u odnosu na tržišne, privukli su preko hiljadu prijava građana za tu fazu.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u ponudi bila 741 stambena jedinica u sve tri regije Crne Gore, sa prosječnom cijenom od 1,05 hiljada eura po kvadratnom metru.

„Za sada je u ovoj fazi projekta stambeno pitanje riješilo 353 domaćinstva, odnosno 857 građana, a implementacija je i dalje u toku, pa možemo očekivati da se taj broj poveća“, kazali su iz tog resora.

Stambeno pitanje je, precizirali su iz Ministarstva, riješila 121 porodica iz prioritetne grupe građana, koja obuhvata samohrane roditelje, odnosno staratelje, osobe sa invaliditetom, porodice čiji je član osoba sa invaliditetom, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, mlade koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Takođe, stambeno pitanje riješilo je 101 domaćinstvo sa članom iz javnog sektora, 61 mladi bračni par i 70 ostalih domaćinstava.

„Do sada je, kroz tri faze projekta Hiljadu plus, 1,16 hiljada domaćinstva, odnosno preko tri hiljade građana Crne Gore riješilo stambeno pitanje“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je to više nego zadovoljavajući rezultat priče i saradnje tog resora i svih ostalih učesnika u projektu.

 

Izvor: Mina business

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:35
  9.7.2020.

  Broj aktivnih polisa životnog osiguranja na kraju 2019. godine iznosio je 62.308, a građani su lani potpisali novih 21.600 polisa, pokazuje godišnji Izvještaj Agencije za nadzor osiguranja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

 • 09:25
  9.7.2020.

  Oko 10.000 poreskih obveznika odgodilo je naplatu prispjelih obaveze u ukupnom iznosu od 45 miliona eura, kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

 • 08:20
  9.7.2020.

  Skupština je juče razmotrila izmjene i dopune zakona o akcizama kojim je Vlada predvidjela korekciju akciznih stopa na gazirana pića i etil alkohol, uvođenje malih pivara u akcizni sistem, formiranje novog informacionog sisterma za elektonsku razmjenu podataka o akcizama i smanjenje akcize za tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

 • 17:38
  8.7.2020.

  Građani Crne Gore vole da kupuju proizvode domaće marke i proizvođača, a najčešće se opredjeljuju za kupovinu domaćeg voća i povrća. Najviše im odgovara trgovina subotom, pokazalo je istraživanje agencije Stars Up.