URA: Uprava za inspekcijske poslove na strani Toščelika

rale
  • Autor onogost.me
  • 11.09.2015. u 14:00

Kako se navodi u saopštenju opštinskog odbora URE, Upravi za inspekcijske poslove trebalo je čitav mjesec da reaguju na njihovu prijavu, a potom se ni u izvještaju nijesu dotakli ni većine ukazanih primjedbi u radu željezare Toščelik.

„Nije utvrđena stručnost radnika koji su radili na peći, tj. da li imaju položen ispit kod konstruktora nove peći, kompanije CVS. Zatim, nije utvrđeno  da li postoji dovoljan broj radnika za smjenski rad na peći kao ni da li postoji adekvatno obezbjeđenje  kontrolne kabine koja se nalazi u blizini peći. Odgovor nije stigao ni na pitanje da li je peć adekvatno obezbijeđenja, te da li je atestirana zaštitna oprema koju koriste radnici“, napominje, Rade Milošević, član koordinacionog odbora URE.

On ukazuje i na propuste prilikom analize da li kranovi u Željezari imaju upotrebnu dozvolu. U odgovoru stoji da  dan inspekcijskog nadzora važeće stručne nalaze imaju elektromosne dizalice interne oznake L1 i L“ locirane u livnoj hali, dok Ostale elektromosne dizalice koje se koriste u proizvodnom procesu Željezare Toščelik nijesu pregledane u propisnom roku. Poslodavac je, navodi s su odgovoru UIP-a, prihvatio ponudu Instituta crne metalurgije a.d. Nikšić da izvrši pregled i ispitivanje 13 pripremljenih dizalica i započeo ispitivanje, koje je u toku, a nakon toga očekuju se Stručni nalazi“.

Za Miloševića je ovo dokaz da je poslodavcu progledano kroz prste.

„Iz navedenog se jasno vidi da Željezara nema upotrebne dozvole za trinaest elektromosnih dizalica (kranova), što znači da radnici rade godinama na kranovima koji nijesu ispitani“, zaključuje Milošević.

URA je zahtjev za inspekcijski nadzor podnijela 26. juna nakon što je došlo do havarije na peći i izlivanja tečnog metala.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja, prema kojoj će će proizvođači građanima morati prodavati tonu peleta po cijeni do 269 eura.
Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, istakao je da to regulatorno tijelo mora ispitati zakonitost postupka EPCG da preuzime Željezaru uz pomoć države, te da smatra da to može biti problematično iz ugla EU regulative o državnoj pomoći i sa aspekta ispunjavanja pravila iz poglavlja 8 - konkurencija.