Željezarci protestuju na više lokacija: Šest mjeseci agonije, jada i čemera

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 02.12.2022. u 09:45
Protestni skupovi radnika Željezare održavaju se danas ispred institucija za koje, kako navode, smatraju da su odgovorne za stanje u kojem se nalaze.

Prvi je održan ispred Elektroprivrede.

“Mi ovo ne radimo iz bijesa već zato što se borimo za goli život svoj i svojih porodica. Danas je šest mjeseci agonije, šest mjeseci jada i čemera, šest mjeseci tragedije radnika Željezare i njihovih porodica”, kazao je Ivan Vujović, predsjednik sindikata.

Naglasio je da oni neće dozvoliti gašenje fabrike koja za nekoliko dana slavi 66 godina postojanja.

“Zato bih želio danas ovdje da poručim ljudima iz Elektroprivrede i ljudima koji sjede u Vladi da ovu našu agoniju završavaju što prije jer nema nazad, ni nama ni njima. Nama zato što smo 10 godina išli unazad i zato što smo udarili u zid, a taj zid smo mi, naše porodice i naša fabrika, a vama nema nazad zato što treba da pokažete da nijeste kao oni bivši, jer oni su pokazali da su bivši, a vi treba da pokažete da ste budući”, istakao je Vujović.

Danas su, kako je kazao, došli ovdje sa ove strane rampe, a sledeći put će doći sa druge strane.

“Iskreno se nadam sa ćemo tada doći kao radnici Elektroprivrede. Sada krećemo za Podgoricu gdje ćemo negdje da obilježimo, a negdje i da protestujemo zbog onih zbog kojih smo danas ovdje i mi i naše porodice”, poručio je on.

Željezarci će protest nastaviti ispred Ambasade Turske, kao najvećeg predstavnika Republike Turske u Crnoj Gori, gdje će tražiti od ambasadorke Songul Ozan da se uključi u pregovore i da traži od Tosjali Holdinga da prihvati ponudu EPCG.

Treća i možda najvažnija adresa u ovoj priči, kako je ranije kazao Vujović, je predsjednik Crne Gore.

“To je jedina adresa koja je ostala zatvorena za radnike Željezare ovih šest mjeseci. Znamo da predsjednik po Ustavu ne vodi unutrašnju politiku, ali je čovjek koji je bio glavni u prodaji i uništavanju Željezare svih ovih godina. A sad nema vremena da primi radnike Željezare. I četvrta i za nas najvažnija je premijer i zgrada Vlade, da poručimo da se nadamo da će ispuniti obećano radnicima da ih neće pustiti. I da pokaže otklon od politike prethodnih vlada, što se mi najiskrenije nadamo da hoće”, kazao je Vujović ranije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
  Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.
  Ekstremno loši vremenski uslovi od sredine januara uzrokovali su brojna oštećenja na mreži i objektima Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), čija je sanacija koštala desetine hiljade eura, saopšteno je iz te kompanije.