Vodovod imaju, ali vode nema dovoljno u Petnjici

onogost.me
  • Autor Nebojša Karadžić
  • 15.08.2022. u 08:36
Iako se mogu pohvaliti da su među prvima napravili vodovod u Drobnjaku, vode u šavničkom selu Petnjica nema dovoljno, tvrdi Nebojša Karadžić porijeklom iz tog kraja.

Vodovod su ističe napravili mještani solidarno i bratski, a problemi su nastali, kako tvrdi, nakon što je napravljena magistrala i posle ogromnih danonoćnih miniranja po okolnim mjestima.

Karadžića interesuje po kojem kriterijumu, tenderu ili javnom pozivu Opština Šavnik određuje kojem će selu raditi vodosnabdijevanje. Iako se kaže interesovao kod predsjednika tamošnje Opštine, odgovor tvrdi nije dobio.

Njegovo pismo upućeno redakciji u nastavku prenosimo integralno, kao i odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

„Htio da vas upoznam sa situacijom u vezi vodovoda u mom zavičaju- selu Petnjica, Opština Šavnik. S tim u vezi, proslijediću vam i mejl- odgovor Ministarstva poljoprivrede na moj dopis, pa i moje obraćanje gradonačelniku Šavnika (koji me nije udostojio ni odgovora), interesuje me i da saznamo po kom ” kriterijumu” se vrši odabir sela u kojem će Opština raditi na vodosnabdijevanju ( gle čuda, ove godine su ” izabrana” Dobra Sela, selo gradonačelnikovo); u mejlu njemu napisanom potkrala mi se greška- u odgovoru Ministarstva piše da se radi o 200 stanovnika, a ne 2 hiljade domaćinstava, to sam i njemu kasnije ispravio, ne vjerujem da u Drobnjaku, a i šire ima ijedno selo koje taj kriterijum ispunjava!?

Zatim, za mene jako bitan i ilustrativan tekst koji vam prosleđujem iz Dana, koji niko nikad nije demantovao, da nikad nijesmo dobili nikakvu pomoć ni od koga, u prvom redu Opštine i Države- nikad, osim kad smo zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Ćoroviću, napravili Vukov spomenik u selu, ili ” Vukov komleks”, sa kojim se ponosimo, da je sreće i zvanična Crna Gora bi učestvovala u dogradnji i održavanju istog.

Vodovod je skoro pa neupotrebljiv, nema dovoljno vode, a i ako ima na izvorištu, gubi se do potrošača u selu… Da li treba praviti novi ili popravljati stari, to bi neka opštinska stručna služba mogla, kad bi htjela, da ispita i da radimo zajednički na tome, makar to bilo i kad gradonačelnik završi radove u svom selu. Mi smo prvi napravili vodovod u Drobnjaku, ili među prvima, od naših sredstava, nimalo nije bio mali iznos koji smo svi u par navrata izdvajali, solidarno i bratski. Sigurno smo mogli tužiti i Monteput ili nekog drugog ko je radio novu magistralu, od tada su se pojavili problemi, poslije ogromnih danonoćnih miniranja po okolnim mjestima, prekidali su neke vodene ” žile”, to svi kažu.

Za početak bih volio da pitate gradonačelnika Jakića zašto ne odgovara tj. ignoriše mejlove svojih mještana i po kojem kriterijumu ili tenderu ili javnom pozivu, za učestvovanje u nadmetanju, on određuje kojem će selu raditi vodosnabdijevanje (ja znam da je to politički kriterijum, što on neće priznati sigurno)!“

Odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

Obratili ste se ovom ministarstvu putem e-maila 12. januara 2021. zahtjevom za pomoć u rješavanju problema u vodosnabdijevanju sela Petnjice, opština Šavnik.

Zakonom o vodama ( „Sl.list RCG“, br.27/7 i „Sl.list CG“, br. 32/11, 48/15, 52/16 i 84/18 ) članom 48 definisano je kakvo može biti vodosnabdijevanje.

Vodosnabdijevnje može biti Javno i individualno vodosnabdijevanje.

Jedinica lokalne samouprave dužna je da organizuje i obezbijedi javno vodosnabdijevanje na svojoj teritoriji za sva naselja veća od 200 stanovnika ili čija je prosječna godišnja potreba za vodom veća od 100 m3 /dan (1,16 l/s).

Vodosnabdijevanje seoskih i drugih naselja ili njihovih djelova koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume, kao i vodosnabdijevanje jednog ili više korisnika, vrši se u skladu sa propisom jedinice lokalne samouprave (Odluka o vodosnabdijevanju seoskih i drugih naselja na teritoriji opštine Šavnik).“

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.