Roditelji zabrinuti, čopor pasa u blizini OŠ „Braća Labudović“

Čitalac portala Onogošt
 • Autor onogost.me
 • 07.02.2023. u 08:44
Psi u čoporima na ulicama Nikšića odavno nije neobičan prizor.

Problem pasa lutalica gradske vlasti nijesu riješile godinama unazad, dok ujedi pasa i dalje nijesu rjetkost.

Zabrinuta za bezbjednost najmlađih, čitateljka portala Onogošt pita se ima li ko da riješi ovaj problem.

„Ovaj čopor krstari od stadiona pa kroz dvorište Osnovne škole „Braća Labudović“. Prinuđeni smo da djecu svakodnevno pratimo i sretamo iz škole. Svjedoci smo šta se desilo u školi u Baru. Treba li i ovdje da čekamo sličan scenario? Kad će se više na prihvatljiv način riješiti ovaj problem?“, pita se čitateljka portala Onogošt.

Iz Opštine su u septembru prošle godine kazali da je lokalna uprava obezbijedila sredstva za karantin u okviru objekta Azila i da je u toku njegova izgradnja. Za potrebe šinterske službe nabavljeno je auto, kao i oprema za humano hvatanje pasa (puška i prateća oprema), izvršena je obuka radnika iz Azila, te su se na taj način stvorili uslovi za funkcionisanje šinterske službe, kazali su iz Opštine.

U narednom periodu, kako su tad naveli za portal Onogošt, počeće se sa aktivnostima sakupljanja agresivnih pasa sa javnih površina, a DOO ˝Komunalno˝Nikšić je pripremilo sajt za udomljavanje, te će se i na taj način uticati na rješavanje problema sa napuštenim psima.

Opština Nikšić je u 2013. i 2014. godini, po osnovu naknada štete zbog ujeda pasa lutalica, iz budžeta izdvojila blizu 270.000 eura.

Od 2016. do 2022. godine odštetni zahtjevi samo su rasli, pa je opština Nikšić po osnovu naknada štete zbog ujeda pasa lutalica potrošila nevjerovatnih oko 1,5 miliona eura. Samo u 2020. godini preko 330.000 eura.

Azil za pse izgrađen je prije više od šest godina.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. Država treba da ovaj problem rijesi obaveznim čipovanjem i kažnjavanjem vlasnika koji ne brinu o svojim psima, litijaši obećaše mnoge stvari i da neće raditi isto kao DPS a oni ispadoše gori.

  2. Savic Sladjana

   Zivimo u blizini i svaki dan moramo da prtimo djecu u skolu i zaobilazimo i bjezimo od pasa stvarno je strasno pogotovu ujutro rano kad idu u skolu tada ih ima najvise.Molimo da se ovo nekako rijesi.Pozdrav😄

  3. Do prije par dana je ovdje bilo 4-5 pasa a sad ih ima izmedju 15-20 i haos prave po naselju. Najgore prolaze djeca koja idu u skolu jer psi znaju da se zalete i da laju iako mozda nece ujesti ipak su to djeca koja krenu da bjeze od istih. Juce sam vidjela slicnu scenu gdje je klinac morao da skoci na kapiju od kuce u blizini da bi pobjegao od copora. Nadam se da ce gradske vlasti regulisati ovo ne samo u Dragovoj Luci vec i po citavom gradu, kod Onogosta, na Trgu, na kruznom toku kod parka itd.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci