Autor: onogost.me
Foto: onogost.me, foto MM
22:13
16.2.2020.

"Ako su istinska narodna vlast, onda bi trebalo da slušaju glas naroda"

U znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i večeras je nikšićkim ulicama održana litija koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.


Litiji je prethodio moleban u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Molebanu i litiji nikšićkim ulicama pridružila se i Ostroška litija, kao i vjerici iz Golije, Prage i Jasenovog Polja.

Amfilohije je okupljenima na Trgu Slobode poručio da se treba vratiti zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je, kako je istakao, pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice. On je kazao da se danas donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

"Ovaj narod koji se sabira oko svojih svetinja postao je središte Evrope. Čuvajući svoje svetinje čuvaju svoj obraz. Zakon koji je donijet je zakon koji se rodio iz onoga duha otimačine i posleratnog bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je dar Božji da se narod probudio, da nije izgoubio obraz i dušu, nije izgubio osjećanje za svetinju, za ponos što je najbitnije za svakoga čovjeka", kazao je Amfilohije.

Ocijenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

"Nadali su se da će oni donositi prave, istinske zakone. Ako imaju savjesti i svijesti, trebalo bi samo da pogledaju ovaj narod ovdje. Ako su istinska narodna vlast, onda bi trebalo da slušaju glas naroda. Ovo nije narod koji podržava podjele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probuđeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima“.

"Ovo je prvi put u 21 vijeku da se okupljanja kod nas ne završavaju bratoubilaštvom, već mirno, kako i treba", rekao je Amfilohije i dodao da će litije biti nastavljene.

Podsjetimo, litija je od 31. decembra prošle godine pa do 5. januara iz noći u noć okupljala na hiljade Nikšićana koji su predvođeni lokalnim sveštenstvom šetali ulicama Vuka Karadžića, Petom proleterskom i Njegoševom.

Nakon Božića molitvene litije se organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke su ranije saopštili da će to činiti dok se sporni Zakon ne povuče.

Ostale vijesti iz kategorije