Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:50
21.7.2021.

Bjeković: U Plužinama su nam rekli da ostaju bez doktora

Plužine i Šavnik dva su grada koja iz dana u dan imaju sve više problema, a sve manje stanovnika. To je utisak sa kojim se iz posjete tim gradovima vratio ombudsman Siniša Bjeković, koji za Dan navodi da je zatečeno stanje zabrinjavajuće.


Socijalni, obrazovni i zdravstveni problemi zajednički su za oba grada, kao i odseljavanje koje prijeti tim malim gradovima i da nestanu.

"Odaziv građana na zakazane konsultacije u okviru Dana zaštitnika bio je jako mali, ali ipak smo u komunikaciji sa lokalnim samoupravama stekli sliku o problemima koji ih muče. U Plužinama su nam rekli da ostaju bez doktora, te da su tražili da se taj problem riješi. U Šavniku se godišnje u školu upiše troje djece. Preovladavaju staračka domaćinstva koja žive u ruralnim krajevima, a pojedini su zbog nedostatka infrastrukture odsječeni od svijeta" ukazuje Bjeković.

On navodi da je primjetan problem velikog iseljavanja.

"Mladi čim ugrabe priliku sele se ka Podgorici, primorju ili drugim urbanim centrima. U oba grada je izražen problem nezaposlenosti, u riziku je i proces obrazovanja, jer opštine plaćaju prevoz nastavnicima da dolaze i predaju djeci. Problem je i prevoz djece. Svi su nam skrenuli pažnju da bi barem jedna investicija u Plužinama i Šavniku, koja bi pokrenula neku proizvodnju dovela do toga da stvari krenu naprijed", kaže Bjeković.

On ističe da im je ovo bila prva posjeta Plužinama od osnivanja, a da će nastaviti da obilaze manje gradove kako bi vidjeli stanje.

"Cilj je da se malo maknemo iz Podgorice i da vidimo ljude u drugim gradovima, koji, kao što već sada vidimo, imaju brojne probleme" naveo je Bjeković.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:06
  28.7.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura iznosiće 41 stepen.

 • 19:26
  28.7.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 12:23
  28.7.2021.

  Predstavnici EPCG i Opštine Nikšić – Nikola Rovčanin (Izvršni direktor), Rajko Radusinović (član Odbora direktora EPCG), Bojan Đordan (Izvršni rukovodilac FC Proizvodnja) i Nemanja Vuković (predsjednik SO Nikšić) posjetili su danas Manastir Preobraženja Gospodnjeg na Somini, kako bi pustili u rad solarne panele, čiju je izgradnju, u cjelosti, finansirala EPCG.

 • 10:08
  28.7.2021.

  Proslavljajući Dan državnosti i 13-to julski ustanak crnogorskog naroda grupa Pješivaca u saradnji sa UBNOR-om i antifašistima Nikšića obišla je spomen-kosturnicu poginulih boraca II dalmatinske i V crnogorske brigade kod crkve na Bogetićima, spomenike u Milojevićima i na Zagorku, spomen-ploče kod Budoške pećine, na Mitrovoj ponti i na Pandurici očistila oko njih i položila cvijeće.