Blokirali kružni tok u Rastocima zbog namjere da se promijene nazivi ulica

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 25.04.2023. u 18:52
Građani Nikšića danas su blokirali kružni tok kod benzinske pumpe u Rastocima na sat vremena zbog namjere da se promijene nazivi ulica Partizanski i Hercegovački put.
Protest je organizovao savjet MZ Rastoci, jer je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, donio niz odluka kojima se planira preimenovanje ulica u gradu pod Trebjesom, pa je, između ostalog, odlučeno da se  Partizanski put preimenuje u Ulicu Mehmeda Meše Selimovića, a Hercegovački put u Ulicu Iva Andrića.
“Slobodarski i antifašistički Nikšić se ponosi sa 45 narodnih heroja i 1.241 žrtvom, koji su svoje živote herojski ugradili u antifašističku borbu tokom Drugog svjetskog rata i tokom oslobođenja Nikšića od okupatora, a ulice Partizanski put i Hercegovački put, čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu. Njihovo preimenovanje i brisanje, značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu, poslije Cetinja, dao najviše narodnih heroja”, naveo je predsjednik Mjesne zajednice Rastoci Dragomir Perović.
On je dodao da neće dozvoliti ni sadašnjoj, a ni nekoj budućoj vlasti, da prekrajaju slavnu i antifašističku istoriju grada pod Trebjesom, ali ni da skrnave spomen-obilježja.
“Jer su nazivi ulica spomen-obilježja, i ne samo to – sa ovim ulicama odrastamo, srastamo, identifikujemo se. Ove ulice smo mi, naši očevi, naši đedovi i naša đeca. Nemamo ništa protiv da neke od ulica u Nikšiću, koje nemaju svoja imena, ponesu imena slavnih jugoslovenskih pisaca Mehmeda Meše Selimovića i Iva Andrića koji su svojim djelima i likom obilježili jednu epohu, i bili univerzalni u idejama i porukama, a svakako u skladu sa zakonima države Crne Gore i istorijskim vezama pisaca sa Nikšićem i Crnom Gorom. Ovim putem se obraćamo podnosiocima prijedloga, odborničkom klubu “Za budućnost Nikšića kao i predsjedniku Opštine Nikšić i predsjedniku Skupštine opštine Nikšić, da odustanu od namjeravanog preimenovanja ulica Partizanski put i Hercegovački put. U slučaju da se ovo naše obraćanje ne uvaži, bićemo prinuđeni na radikalne mjere, odnosno potpunu blokadu saobraćajnica Partizanski put i Hercegovački put u Nikšiću”, rekao je Perović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.