Autor: onogost.me
Foto: CGO
13:52
22.3.2021.

CGO: Potreban jasan i brz stav Ministarstva o eksternoj provjera znanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je podnio urgenciju Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da ministarka hitno donese odluku po Inicijativi CGO-a za ukidanje eksterne provjere znanja učenicima do kraja pandemije koronavirusom.

 


"Do eksterne provjere znanja devetih razreda ostalo još svega 15 dana što zahtijeva hitnost postupanja po podnijetoj Inicijativi. Radi se nesumnjivo o vanrednim okolnostima koji imaju svoj ogroman i negativan uticaj i na proces nastave i usvajanja znanja učenika, ali i na njihovo mentalno zdravlje", navodi se u saopštenju Snežane Kaluđerovićviše pravne savjetnice u CGO.

CGO očekuje da će Ministarstvo ovakav  kontekst uzeti u ozbiljno razmatranje, jer isti "značajno ograničava realnu procjenu postignuća učenika i može imati posljedice i za njihov dalji proces obrazovanja i individualnog formiranja".

"Eksterna provjera znanja jeste zakonska obaveza, ali postoje i zakonski osnovi za njeno ukidanje sadržani u Ustavu Crne Gore i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a posebno u uslovima ovakve pandemije", kaže se u saopštenju.

CGO podsjeća da niti jednim zakonom o obrazovanju nije propisan online model nastave, a logično je bilo, kako su kazali, da djeca pohađaju neki od modela minimuma nastave u školskoj godini dok traje pandemija.

"Kako je zbog zaštite od zaraze redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika, te je izostala njihova pedagoška interakcija, logično je i da se, na osnovu ustavne odredbe, prava građana na zdravstvenu zaštitu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukine odnosno otkaže eksterna provjera znanja koja izaziva visok rizik zaraze od korona virusa prilikom njenog održavanja", piše u saopštenju.

Iz CGO naglašavaju da se ne zalažu za trajno ukidanje eksterne provjere znanja, već za racionalno djelovanje u uslovima nove realnosti, kao i "osjetljivog mentalnog zdravlja mladih koji nijesu imuni na rokove i pritiske a pojačavanje tog pritiska u ovakvoj situaciji dodatno ne može djelovati dobro na njih".

Ostale vijesti iz kategorije