“Čist grad sad”: Nikšić dobio dva terenska vozila, predstavljena i mobilna aplikacija

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 25.10.2022. u 12:58
Nevladina organizacija (NVO) Fors Montenegro danas je uručila ključeve za dva nova terenska vozila opštinskim službama - Komunalnoj policiji i Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj.

Veselin Šturanović, ispred NVO Fors Montenegro, kazao je da ovom donacijom žele da pokušaju da doprinesu većoj kontroli odlaganja otpada i zaštite životne sredine u opštini Nikšić.

„Nabavljena vozila imaju motor koji pokreće benzin i tečni naftni gas, što doprinosi uštedi goriva i smanjuje emisiju ugljen-dioksida, čime se takođe doprinosi zaštiti životne sredine. To smo i predstavili ovom slikom na jednom od vozila. Možda će u početku izgledati neobično da službeno vozilo bude obojeno ovim veselim bojama ali nam je ideja da pomjeramo standarde i da šaljemo lijepe poruke kroz naš grad gdje god vozilo bude prolazilo“, istakao je danas Šturanović prilikom predaje donacije na Trgu slobode.

Ovo je jedna od aktivnosti projekta koju NVO Fors Montenegro sprovodi u partnerstvu sa Komunalnim preduzećem i opštinom Nikšić kroz projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine”.

Projekat „Prekogranična inicijativa za zaštitu životne sredine” ima za cilj jačanje kapaciteta institucija koje se bave zaštitom životne sredine, kao i informisanje stanovništva o značaju unapređivanja sistema upravljanja čvrstim otpadom i usklađivanja sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti. Realizuje ga Fors Montenegro, u partnerstvu sa Gradom Trebinje i Komunalnim preduzećem iz Nikšića. Sprovodi se u Nikšiću i Trebinju. Projekat finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je preko 584.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro 317.000 eura bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi preko 406.000 eura, od čega Evropska unija finansira oko 220.000 eura, dok je kofinansiranje u iznosu od 183.100 eura obezbijedilo Ministarstvo javne uprave. Doprinos Komunalnog preduzeća je 3.300 eura.

Klikom prijaviti komunalni problem

Šturanović je danas predstavio mobilnu alikacija pod nazivom „Čist grad sad!“

Kako je objasnio, aplikacija omogućava svakom sugrađaninu koji koristi pametni telefon da u dva klika pošalje problem komunalne prirode na koji je naišao, a gradske službe će biti u obavezi da problem otklone u najkraćem mogućem roku.

„Mi očekujemo da će najveći broj prijava da se tiče nepravilnog odlaganja otpada i da će ta vrsta problema moći da se otkloni u 24 sata. Veći problemi naravno zahtijevaće veće vrijeme odgovora. Na ovaj način smo omogućili svima onima koji vole ovaj grad da budu njegove oči i pomognu da se ovaj grad održava i pazi na način koji će svima nama ići na korist. Nema više izgovora da ne znamo kome da prijavimo problem, nema više šetanja od službe do službe, od šaltera do šalter bar kad su ovi i slični problemi u pitanju, dva klika… jedan da slikamo i drugi da pošaljemo a onda službe u realnom vremenu dobijaju informaciju o problemu i mjestu gdje se problem nalazi. U sistem su uvezani Komunalna policija, Komunalna inspekcija, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalno preduzeće i Služba predsjednika koja će u prvom vremenu nadzirati proces i koordinirati istim“, objasnio je Šturanović.

Ovo je, kako je kazao, potpuno novi servis u službi građana u našem gradu koji će danas biti pušten u testnu fazu par mjeseci. On je zamolio građane da imaju malo strpljenja dok ne počne da daje rezultate.

„Na onom panou vam se nalazi QR kod čijim skeniranjem možete već sada skinuti aplikaciju i uključiti se u armiju dobronamjernih koji žele da pomognu svojim prijavima da nam grad bude čist”, kazao je Šturanović.

On je danas najavio i nove donacije.

„Nakon ove dvije službe sledeća donacija u okviru projekta će ići u pravcu nabavljanja polupodzemnih kontjenera što će biti pilot projekat za naš grad i čime ćemo uvesti nove standarde u prikupljanju otpada i pokazati kako se to godinama radi u zemljama koje su otišle mnogo dalje u ovoj oblasti. Ako se ovaj način pokaže efikasnim vjerujemo da će to utabati pravac nadležnima u kom pravcu treba da se razvija ovaj segment dosta značajan za svakodneveni život građana.

Da bi ovi kontejneri mogli da se prazne potrebno je nabaviti i novo vozilo za pražnjenje tih kontejnera pa smo se mi dalje pobrinuli da sačuvamo gradsku kasu tog troška tako da će ujedno ići i donacija našem Komunalnom preduzeću koje će u narednih dva, tri mjeseca dobiti takav kamion“, kazao je Šturanović.

Državni sekretar Ministarstva evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator, Aleksandar Mašković, danas je istakao da je Fors jedan od najboljih primjera kako se koriste evropski fondovi i kako se može unaprijediti kvalitet života građana.

„U okviru Prekogranične saradnje IPA 1 od 2007. do 2013. godine sprovedeno 35 projekata čiji je ukupan iznos bio 7,9 miliona, dok je u Perspektivi 2 sprovedeno 20 projekata čiji je ukupan iznos bio 9 miliona eura. Svi sprojekti bili su usmjereni na poboljšanje kvaliteta života građana u raznim oblastima, počev od zaštite životne sredine, prezentacije kulturne baštine, turizma…“, kazao je Mašković.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević naveo je da je Fors dobar primjer kako nevladin sektor u Nikšiću treba da radi.

„Zaista smo mi iz lokalne samouprave zadovoljni kada vidimo da neko ne čeka da se mi svega sami sjetimo, nego proaktivno nastupujaći oni prvo lociraju problem, a onda i učestvuju u rješavanju, što imamo danas i konretne rezultate za to. Dobijamo vrijedne donacije kao Opština, koje će naše službe iskoristiti na korist svih građana. Posebno ova donacija koja nas tek čeka u vidu podzemnih kontejnera i kamiona za njihovo punjenje i pražnjenje, tako da dobijamo bolju komunalnu uslugu, nego što je dosad bio slučaj“, kazao je Kovačević.

On je pozvao NVO sektor da na aktivan način iskoristi fondove.

„Ako bi imali još nekoliko nevladih organizacija koje bi radile ovaj posao koji radi Fors mislim da bi imali bolju situaciju“, kazao je predsjednik Opštine.

Državni sekretar Ministarstva javne uprave Dragiša Janjušević istakao je da svaki projekat koji realizuje Fors Montenegro praznik za lokalnu zajednicu.

„Danas imamo to zadovoljstvo i privilegiju da je Opština Nikšić lokalna zajednica gdje se realizuje ovaj vrlo značajan projekat. Mogu slobodno da kažem da je ovo jedan udžbenički primjer kako koristiti sredstva IPA fondova i svih servisa koje nudi Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori. To je dobar pokazatelj kako se utiče na javne politike u jednoj lokalnoj zajednici, kako se osnažuju institucije“, poručio je Janjušević.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Završila je Nižu muzičku školu – odsjek klavir, osvojila desetine zlatnih medalja na takmičenjima u modernim plesovima, ali ju je želja za novom avanturom iz svijeta muzike odvela u oblast modelinga i odmah se to ispostavilo kao pun pogodak.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.