Autor: onogost.me
Foto: vijesti.me
14:18
24.5.2019.

Članovi Kluba “Romi Nikšića” dali krv

Članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) “Romi Nikšića”, jedinog kluba takve vrste u Crnoj Gori, drugi put ove godine organizovali su akciju dobrovoljnog davanja krvi. Kako je kazao, Tair Hajrušaj, predsjednik Kluba, svake godine organizuju po dvije akcije, a ove godine planiraju da ih budu tri.


“I u decembru će biti još jedna akcija. Učestvujemo i kada drugi klubovi organizuju akcije i kada nas neko pozove da im treba krv. Nikada nijesmo gledali ko je koje nacionalnosti već da pomognemo. Ali i nama su drugi priticali u pomoć. Tako će i dalje biti. Dužni smo jedni drugima da pomognemo”, kazao je Hajrušaj koji je dao krv 20 puta.

Kako je kazao i sada bi rado dao krv ali mu godine to ne dozvoljavaju.

“Imam 69 godina i još bih davao krv, ali ne daju mi ljekari jer se krv daje do 65. A rado bih i sad dao krv. U Klubu samo nas Hajrušaja ima 20 davalaca. Iz moje kuće ima pet davalaca – pored mene tu su još i četvorica sinova”.

Klub je osnovan 2005.godine i imam 55 članova, a tokom poslednje akcije dobili su još pet novih članova. Iako većina članova KDDK “Romi Nikšića” živi u teškoj ekonomskoj situaciji, mnogi nemaju hrane, odjeće ili obuće, spremni su da daju krv svima kojima je to potrebno. Preko 30 puta krv je dalo šest članova, pojedini od njih dragocjenu tečnost daju četiri puta godišnje i uvijek se odazovu kada je nekome pomoć potrebna.

Sa Romima je bio i njihov komšija Spasoje Tomić koji se rado odazvao da ličnim primjerom podrži akciju.

“Nijesam član ni jednog kluba dobrovoljnih davalaca krvi, mada krv dajem često, bez ičijeg poziva. Uvijek sam spreman da se na poziv mojih komšija Roma odazovem. Podržavam njihove akcije jer i oni nikada ne prepuste da me, kada bilo koju proslavu organizuju, pozovu. Komšije smo pa treba da dijelimo i dobro i zlo”, kazao je Tomić i poručio da će i sledeći put biti zajedno sa komšijama da daruje dragocjenu tečnost.

 

izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:01
  21.8.2019.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uz dobru vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

 • 08:34
  21.8.2019.

  Organizacija "Župa u srcu" za danas je zakazala veliku akciju čišćenja divljih deponija u Župi.

 • 08:22
  21.8.2019.

  Uprkos najavama lokalne uprave da će do kraja maja i tokom juna 2016. godine gradske fontane, koje su odavno „presušile“, biti u funkciji, to se nije dogodilo. Tako, već neko vrijeme voda teče samo iz fontane na Trgu slobode.

 • 08:08
  21.8.2019.

  Humanitarna akciju “Podijelimo, jer zajedno možemo više”, koju udruženje Roditelji organizuje u avgustu, od ove godine, proširena je i na Nikšić, gdje zainteresovani mogu donirati na nekoliko načina i tako pomoći socijalno ugroženoj djeci da se pripreme za novu školsku godinu.