Autor: onogost.me
Foto: onogost.me arhiva
08:02
22.1.2022.

Danas protest mještana Bogetića

Vijest da se regionalni reciklažni centar gradi u Stubici, uznemirila je mještane Bogetića i pješivačkog kraja zbog čega su za danas u 10 časova zakazali protestni skup.


Prema urađenoj studiji izvodljivosti za regionalni reciklažni centar u Nikšiću, odabrana je lokacija uz put od Nikšića ka Bogetićima, u Stubici.

Mještani tvrde da se centar gradi u neposrednoj blizini naseljenog područja, gdje stalno živi više stotina porodica, što bi, prema njihovim riječima, ugrozilo pravo na zdravu životnu sredinu.

„Mještani na ovu temu nijesu konsultovani, već su za ovaj projekat saznali iz sredstava javnog informisanja. Stanovnicima ovog kraja nijesu poznati angažovani eksperti, koji su izabrali baš ovu lokaciju za izgradnju pomenutog projekta, niti su im poznati kriterijumi na osnovu kojih je lokacija izabrana“, navodi se u dopisu mještana koji je dostavljen medijima.

Kažu da su lokalnoj samoupravi predali peticiju sa 500 potpisa mještana, koji se protive ideji izgradnje privremene regionalne deponije i regionalnog reciklažnog centra na ovoj lokaciji.

Mještani su jedinstveni u stavu da bi izgradnja ovog projekta imala trajne posljedice po život stanovištva ovog područja.

Snažno podržavaju ideju rješavanja problema nelegalnog i neadekvatnog odlaganja otpada, ali smatraju da širom Crne Gore postoji mnogo nenaseljenih područja, gdje bi se ovaj projekat mogao realizovati, bez ugrožavanja egzistencijalnog pitanja stanovništva i njihovog prava na zdravu životnu sredinu.

Podsjetimo, u reciklažnom centru će se obrađivati otpad iz Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Na taj način bi, prema riječima gradske vlasti, bio riješen višegodišnji problem otpada u gradu podno Trebjese i zatvorena nelegalna deponija Mislov do, a najavljeni centar koji bi počeo da se gradi ove godine, bio bi po svim ekološkim i evropskim standardima.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:29
  28.5.2022.

  Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Župa, Dragoljub Radulović, danas je ugostio djecu iz đačkog parlamenta JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i njihove profesore Vesnu Josipović i Oliveru Lučić.

 • 16:16
  28.5.2022.

  Nikšićka policija uhapsila je M. M. (26) nakon što su službenici zaplijenili 39 pvc pakovanja marihuane, ukupne mase oko 50 grama, koju je osumnjičeni, kako se sumnja, prethodno sakrio u jedan napušteni objekat.

 • 11:19
  28.5.2022.

  U Crnoj Gori nema dovoljno podataka o osobama oboljelim od demencije i njihovim potrebama, kao ni o neformalnim vidovima podrške. Usluge osobama oboljelim od demencije uglavnom se svode na institucionalnu zaštitu, dok podrška izostaje posebno u ruralnim područjima Crne Gore.

 • 10:41
  28.5.2022.

  Nikšićku opštinu prije nekoliko dana zahvatilo je veliko nevrijeme praćeno gradom, a iz Opštine najavljuju da će 30. maja opštinska Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda početi da obilazi zasade na kojima je pričinjena šteta.