Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:03
12.5.2019.

Danas svečana litija ulicama Nikšića

Tradicionalna Svetovasilijevska litija, koju će u molitvenom hodu kroz Nikšić predvoditi više arhijereja, počinje u 18h, kao centralni dio duhovno-kulturne manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.


Prethodiće joj je svečana Sveta liturgija koja se služi u Sabornom hramu u 9h.

Litija svake godine okupi na desetine hiljada ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih događaja u regionu, a njom se danas završava pomenuta manifestacija.

Nikšićka litija

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Od 1996. godine, kada su mošti Svetog Vasilija prenošene u njegovu rodnu Hercegovinu, tokom povratka u Crnu Goru u prisustvu desetina hiljada Nikšićana gradskim ulicama prošla je litija.

Ta tradicija se nastavila i do danas. Svake godine nikšićka litija 12. maja okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, koji predvođeni crkvenim velikodostojnicima, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvijom nikšićke Saborne crkve) prolaze centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca.

Sveti Vasilije Ostroški

Sveti Vasilije Ostroški, čije se mošti čuvaju u ostroškom manastiru, rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, nadomak Trebinja. Školovao se u manastiru Zavali, odakle prelazi u Tvrdoš, gdje je zamonašen. Boravio je na Svetoj Gori, Vlaškoj i Rusiji, a po povratku u Hercegovinu postaje Mitropolit zahumski.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gdje je nastavio svoj strogi podvižnički život. Umro je 1671. godine u ostroškoj pešteri.

Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog. U njihovu moć iscjeljenja i utjehe vjeruju svi zemaljski narodi, a o čudima koja su se dešavala i dešavaju se nad njegovim moštima napisana su brojna svjedočanstva i knjige.

Proslavlja se 12. maja, kada Ostrog posjeti nekoliko desetina hiljada vjernika.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:39
  6.6.2020.

  Nacionalni avio-prevoznik Crne Gore, Montenegro Airlines (MA), od 12. juna će u ograničenom obimu početi sa redovnim putničkim avio-saobraćajem, saopšteno je iz te kompanije.

 • 09:52
  6.6.2020.

  Podnošenje zatjeva za legalizaciju bespravno podignutih objekata nije oročeno, odnosno nema zastarijevanja. To je ključna novina u prijedlogu izmjena zakona o planiranju i izgradnji, koji je Vlada usvojila u četvrtak.

 • 09:00
  6.6.2020.

  U Crnoj Gori danas se saobraća po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 08:23
  6.6.2020.

  Građani Crne Gore od danas nijesu obavezni da nose maske, osim kada koriste usluge zdravstvenih ustanova, javnog prevoza i ustanova za smještaj djece i starih lica. Tu odluku juče je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ).