Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:03
12.5.2019.

Danas svečana litija ulicama Nikšića

Tradicionalna Svetovasilijevska litija, koju će u molitvenom hodu kroz Nikšić predvoditi više arhijereja, počinje u 18h, kao centralni dio duhovno-kulturne manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine Nikšić.


Prethodiće joj je svečana Sveta liturgija koja se služi u Sabornom hramu u 9h.

Litija svake godine okupi na desetine hiljada ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih događaja u regionu, a njom se danas završava pomenuta manifestacija.

Nikšićka litija

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Od 1996. godine, kada su mošti Svetog Vasilija prenošene u njegovu rodnu Hercegovinu, tokom povratka u Crnu Goru u prisustvu desetina hiljada Nikšićana gradskim ulicama prošla je litija.

Ta tradicija se nastavila i do danas. Svake godine nikšićka litija 12. maja okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, koji predvođeni crkvenim velikodostojnicima, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvijom nikšićke Saborne crkve) prolaze centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca.

Sveti Vasilije Ostroški

Sveti Vasilije Ostroški, čije se mošti čuvaju u ostroškom manastiru, rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, nadomak Trebinja. Školovao se u manastiru Zavali, odakle prelazi u Tvrdoš, gdje je zamonašen. Boravio je na Svetoj Gori, Vlaškoj i Rusiji, a po povratku u Hercegovinu postaje Mitropolit zahumski.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gdje je nastavio svoj strogi podvižnički život. Umro je 1671. godine u ostroškoj pešteri.

Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog. U njihovu moć iscjeljenja i utjehe vjeruju svi zemaljski narodi, a o čudima koja su se dešavala i dešavaju se nad njegovim moštima napisana su brojna svjedočanstva i knjige.

Proslavlja se 12. maja, kada Ostrog posjeti nekoliko desetina hiljada vjernika.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:15
  21.7.2019.

  U Crnoj Gori se jutros saobraća po suvim putevima, uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i upozorili da su na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući odroni.

 • 08:14
  21.7.2019.

  Organizacija “Župa u srcu”, u saradnji sa Etno kućom “Moj san” i Eko-kampom "Luke" organizuje ekološko-turističku manifestaciju “Dan Lukavice”.

 • 19:09
  20.7.2019.

  Nikšićanin Miodrag Albijanić (25) teže je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi koja se danas oko 15.30h dogodila na magistralnom putu Nikšić- Podgorica, u mjestu Vitasojevići.

 • 16:47
  20.7.2019.

  Manifestacija “Degustacija tradicinalnih jela regiona Krš”, koja ima za sa cilj da takva jela postanu dio regionalne ponude u restoranima, da se promovišu prirodni, kulturni i istorijski potencijali regiona sa namjerom da se poboljša turistička ponuda opštine Nikšić, Crne Gore i prekograničnog regiona “Krš", danas je organizovana na planini Lukavici, u Eko kampu “Tomić”.