Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:44
18.9.2019.

DMEN: Počinje mapiranje nelegalnih deponija Nikšića

Društvo mladih ekologa (DMEN) kroz projekat  “Upoznajmo otpad bolje” pokreće monitoring nelegalnih deponija na teritoriji Nikšića.


Monitoring će se raditi obilaskom terena i pravljenjem baze podataka putem aplikacije „TrashOut“ (https://www.trashout.ngo/). TrashOut je zamišljen kao ekološka platforma koja ima za cilj da mapira i prati sve nelegalne deponije širom svijeta i informiše lokalne vlasti, nevladine organizacije i građane o ovom pitanju.

"Mapa je jednostavna za instalaciju i rukovanje. Potreban je samo pametni telefon i mogu je koristiti i građani za prijavljivanje nelegalnih odlagališta, a takođe svi zainteresovani pojedinci ili institucije mogu pogledati ili preuzeti podatke sa ove mape", objasnili su iz DMEN-a.

Za svaku lokaciju koja će se unijeti u mapu kao nelegalno odlagalište, dodaju, treba unijeti fotografiju koja vizuelno potkrepljuje stanje lokacije, a zatim treba izabrati jednu od ponuđenih opcija količine i vrste otpada, da li je za čišćenje potreban kamion ili se radi o manjim količinama. Kasnije se može unijeti i evidencija da li je lokacija očišćena ili je otpad još uvijek tu.

"Očekujemo da ćemo sa razvojem saradnje sa lokalnim nevladinim organizacijama uz pomoć aplikacije „TrashOut“ zajednički raditi na monitoringu životne sredine po pitanju nelegalnog odlaganja otpada, a takođe očekujemo da će se u ovu aktivnost uključiti i savjesni građani. Krajnji zadatak, osim mapiranja nelegalnih odlagališta, je da se iniciraju aktivnosti koje će dovesti do smanjenja nelegalnih odlagališta otpada i povećanja procenta reciklaže", dodaju oni.

Projekat „Upoznajmo otpad bolje podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:56
  15.10.2019.

  Savjet MZ Župa Nikšićka četvrtu godinu zaredom raspisao je konkurs za dodjelu stipendije najboljim studentima iz ove mjesne zajednice.

 • 11:36
  15.10.2019.

  Posjetom gradskoj pijaci i šetnjom kroz park i Trebjesu, Nevladino udruženje Putevima predaka i Biciklistički klub Perun, zajedno sa učenicima OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, mališanima iz vrića "Kosovka djevojka" (trosatni program), nastavnicima i vaspitačima, obilježili su danas Međunarodni dan žena na selu i Svjetski dan pješačenja, 15. oktobar.

 • 09:53
  15.10.2019.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uz dobru vidljivost, a magle ima mjestimično po kotlinama i duž riječnih tokova.

 • 09:17
  15.10.2019.

  U Igračkoteci i Razvojnom centru večeras u 19h održaće se "NTC radionica".