Autor: onogost.me
Foto: gov.me
08:45
3.12.2019.

Do kraja godine oglas za 80 vojnika po ugovoru

Ministarstvo odbrane planira da do kraja godine raspiše još jedan javni oglas za prijem do 80 vojnika po ugovoru u različitim jedinicama Vojske Crne Gore.


To je u razgovoru za Pobjedu najavio generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.

"Kako je jedan od strateških ciljeva u domenu upravljanja ljudskih resursa dostizanje odgovarajuće razmjere između kategorija profesionalnih vojnih lica i podmlađivanja kadra, znatna pažnja u prethodnom periodu bila je usmjerena na zapošljavanje velikog broja vojnika po ugovoru. Tako je samo u 2019. godini primljeno 130 momaka i djevojaka, starosne dobi od 18 do 25 godina, što je povratno uticalo i na smanjenje ukupne starosne granice u Vojsci", rekao je Volkov za Pobjedu.

Primljeni vojnici su, dodaje on, tokom obuke stekli znanja i vještine koje su neophodne za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Osposobljeni su za rukovanje sa različitim vrstama pješadijskog naoružanja, kao i za njegovu taktičku upotrebu u različitim situacijama. Pored redovnog fizičkog vježbanja i uvježbavanja strojevih radnji, vojnici su prošli obuku iz prve pomoći, topografije, orijentacije, kretanja po zemljištu na osnovu karte, rukovanja sa minsko-eksplozivnim sredstvima, postavljanja šatora, organizovanje života i rada u terenskim uslovima itd.

"Na fonu povećanja ove kategorije kadra, do kraja godine planirano je raspisivanje još jednog javnog oglasa za prijem do 80 vojnika po ugovoru u različitim jedinicama Vojske Crne Gore", istakao je Volkov.

Govoreći o mogućnostima zapošljavanja crnogorskih građana u NATO, Volkov je kazao da na javne oglase, koji se objavljuju na zvaničnoj web stranici, mogu aplicirati građani iz zemalja članica NATO, a biraju se po principu meritornosti.

"Kriterijumi zavise od konkretnog posla, međutim među opštinama se ističu: profesionalno iskustvo, kvalifikacije, kompetentnost u poslu za koji se prijavljuju, integritet, znanje engleskog jezika, a poželjno je i francuskog. Pored toga, u ponudi su i mogućnosti stažiranja za studente iz NATO članica. Stažiranje traje šest mjeseci, gdje je predviđena i naknada. To predstavlja sjajnu mogućnost za mlade ljude koji žele da se dodatno usavršavaju u oblastima za koje se edukuju. To je, takođe, stavka više koja može da se nađe u njihovim biografijama" objasnio je Volkov.

Kada je u pitanju dobrovoljno služenje vojnog roka, Volkov očekuje da će interesovanje mladih za ovaj poziv rasti.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:19
  8.8.2020.

  U saobraćajnoj nesreći koja se desila oko 13 časova u mjestu Kujava, kod Danilovgrada, život je izgubio Nikšićanin I.B. (30).

 • 11:18
  8.8.2020.

  Naplata obrade kredita je međunarodni standard bankarskog poslovanja i vezuje se za organizaciju, realizaciju, nadgledanje i naplatu kredita, što je sastavni dio pregovaranja i poznato je ljudima koji se bave finansijama, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

 • 09:12
  8.8.2020.

  U većem dijelu zemlje jutros se saobraća uglavnom po suvim kolovozima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
   

 • 08:17
  8.8.2020.

  Za prvih pola godine 102 osuđenika uspješno su izvršila kaznu rada u javnom interesu, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva pravde. Kako navode iz tog resora, epidemiološka situacija izazvana koronavirusom je uticala da izvršenje određenog broja započetih kazni rada u javnom interesu bude prekinuto ili odloženo na određeni period.