Dok se ne riješi pravni postupak, neće biti započeti radovi u Ulici Živka Nikolića

Čitalac portala Onogošt
 • Autor onogost.me
 • 26.07.2023. u 08:32
Iako se čekalo da slavni režiser i velikan jugoslovenske kinematografije, Živko Nikolić, dobije ulicu u rodnom gradu, ostaje pitanje koliko će se čekati da bude završena.

Ulica dužine od oko 250 metara nalazi se u centru grada, puna je rupa i neuslovna za pješake i automobile. Ovakve slike ne žele više da gledaju stanari.

“Jer od ulice nam je investitor napravio jamu, a u centru je grada. Mjesec prođe, a od ulice jama”, kazao je jedan od stanara portalu Onogošt.

Investitor radova je Opština Nikšić, izvođač nikšićka firma “Akropolis”. Rok za završetak radova je 50 dana od uvođenje izvođača u posao. Vrijednost radova je 147.446 eura.

FOTO: Čitalac portala Onogošt

“30 dana nakon roka od 51 dan ulica nije ni započeta, kola parkiraju nasred ulice, ne mogu prići zgradi u kojoj već sedam godina stanujem. Nadležne institucije ne primjenju zakon i djeluju pasivno. Opština ne želi da sprovede zakon o eksproprijaciji  i javnom interesu i riješi problem. Molimo odgovor od nadležnih institucija za efikasno rešenje”, kazao je jedan od stanara.

Iz Opštine odgovaraju dok se pravni postupak oko imovinskih odnosa ne riješi, radovi neće biti započeti.

Navode da je Opština Nikšić kao korisnik eksproprijacije stranka u postupku koji nosi Uprava za katastar i državnu imovinu, pa samim tim ne može uticati na pomenutu Upravu na brzinu rješavanja ove pravne stvari.

“Opština Nikšić zastupana po Direkciji za imovinu u avgustu mjesecu 2022. godine, nadležnoj Upravi za katastar i državnu imovinu –PJ Nikšić podnijela je predlog za eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje Ulice Živka Nikolića u Nikšiću. Predlog je podnesen u skladu sa Programom uređenja prostora opštine Nikšić za 2022. godinu, utvrđenim Javnim ineresom kroz donošenje DUP-a Centar-izmjene i dopune i ispunjenjem uslova propisanih članom 20 Zakona o eksproprijaciji. Visina naknade za zemljište utvrđena je na iznos od 193,40 € po m2 zemljišta utvrđena od strane sjeverne Komisije za procjenu vrijednostinepokretnosti Uprave za katastar i državnu imovinu”, navodi se u odgovoru Opštine.

Nadležna Uprava je na usmenim javnim raspravama upoznala stranke čije se nepokretnosti eksproprišu sa predmetom eksproprijacije i visinom naknade za eksproprisane nepokretnosti i nakon toga u septembru mjesecu 2022. godine donijela rješenja o eksproprijaciji, kazali su iz lokalne uprave. Rješenjima se usvaja zahtjev Opštine Nikšić, kao korisnika eksproprijacije i eksproprišu se nepokretnosti i prenose u svojinu opštine Nikšić, radi izgradnje Ulice Živka Nikolića

Na navedena rješenja, vlasnici nepokretnosti su Ministarstvu finansija kao drugostepenom organu izjavili žalbe, bazirajući iste na visinu cijene zemljišta koja je po njima mnogo veća nego što je to procijenila nadležna državna Komisija za procjenu imovine, saopštili su iz Opštine.

Ministarstvo finansija je usvojilo žalbe ranijih vlasnika nepokretnosti iz razloga što prvostepeni organ nije riješio pitanje primjedbi od strane istih na visinu naknade i naložio prvostepenom organu da u ponovnom postupku zatraži izjašnjenje od Komisije za procjenu po pitanju istaknutih primjedbi.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. ovo je sramno, neka opstina zavrsi to sto treba i da se ovo ruglo vise uradi i da bude jedna od najljepsih ulica u Niksicu

  2. O uzurpaciji drzavnog zemljista nista ne pisete.Vise od cetrdeset godina znamo da su vlasnici kuca u toj uluci zauzeli drzavnu zemlji i ogradili je u svoje.To je inace krivicno dijelo.Prvo to treba rasvjetliti.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.
  Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.