Dom za stare otvorio vrata za prve korisnike: “Zadovoljna sam, da malo odmorim”

Korisnica Doma, Jela Kovačević/onogost.me
 • Autor Marija Goranović
 • 27.02.2023. u 13:52
Nakon dužeg čekanja, Jelena Jela Kovačević od danas je zvanično korisnica Doma za stare u Nikšiću.

Dom je, kaže, obilazila i ranije, ali ovoga puta srećna je što ostaje na duži period.

“Sad sam oduševljena i sa prijemom i sa svim, samo mogu da kažem sve najbolje, zadovoljna sam”, kaže 81-godišnja Jela, koja je danas sa još devet korisnika primljena u Dom za stare.

“Ne mogu da radim, da se malo odmorim, da se relaksiram, da nemam nekih obaveza. Sa svakim se brzo upoznam”, kaže Jela.

Dodaje da je komunikativna i da će brzo naći društvo.

Vršnjacima bi, kaže, preporučila Dom.

Pored prvih 10 korisnika, koji su danas primljeni, Dom čeka još njih 157, kazala je direktorica te ustanove, Anđela Lalatović.

“Sve je spremno, kadar je spreman, oprema je spremna, sve smo adekvatno spremili za pružanje usluge”, rekla je Lalatović.

“Smještajni kapacitet Doma je 2008. Od toga 104 čine kapaciteti za raseljena i interno raseljena lica i 104 za domicilno stanovništvo. Trenutno imamo 30 zainteresovanih korisnika raseljenih i interno raseljenih i negdje će nam to biti primat u budućem radu da ih smjestimo do svečanog otvaranja”, kazala je Lalatović.

Budućim zainteresovanim korisnicima je, precizira Lalatović, neophodna medicinska dokumentacija, lična karta, važeća zdravstvena knjižica, važeći medicinski karton , izvod iz banke, analitička kartica iz Fonda PIO, izjava volje korisnika, izjava volje garanta, ukoliko participira u cijeni smještaja u ustanovi. Korisnici zahtjev mogu predati Centru za socijalni rad ili direktno Domu.

Doma za stare posjeduje četiri paviljona.

“Najviše vlada interesovanje za uslugu demencije i palijative. Imamo i paviljon za gerijatriju i psihogerijatriju. Ima zainteresovanih korisnika i usluga će im se pružati u zavisnosti od stepena podrške. Cijena je 400 i 550 eura. Ona je utvrđena rješenjem Ministarstva”, kazala je Lalatović.

Vuković, Lalatović, Kovačević; Foto: onogost.me

Pojašnjava da svi oni koji žele uslugu smještaja mogu je ostvariti bez obzira na visinu prihoda koji ostvaruju.

Dobrodošlicu, uz poklone, prvim korisnicima poželjeli su predsjednik Opštine Marko Kovačević i Skupštine opštine Nemanja Vuković.

Kovačević je kazao da su sa menadžmentom Doma uspješno odgovorili svim zadacima i priveli jedan veliki posao kraju.

“Da znaju da u našem gradu i državi imaju utočište i da je to utočište kvalitetno i da mogu da svoje penzionerske dane na jedan lijep i kvalitetan način provedu ovdje u našem gradu, pored Trebjese koja je jedno lijepo mjesto. Mi ćemo se naravno i kao lokalna samouprava  truditi da Dom za stare uvijek ima najbolje moguće uslove”, rekao je Kovačević.

Zadovoljstvo što je ovaj projekat posle nekoliko godina priveden kraju, izrazio je i Vuković.

“Zaista je postojao niz izazova, ali smo bili tu kao lokalna samoprava da pomognemo da i menadžment Doma starih adekvatno odgovori  i da se to prevaziđe kako bismo danas na zadovljstvo svih imali  prijem prvih korisnika. Želim im da dug i lijep period provedu u ovoj ustanovi, a svakako sam siguran da će se i menadžment i svi zaposleni potruditi da to bude tako”, kazao je Vuković.

Zvanično svečano otvaranje Doma, kako se danas moglo čuti, biće organizovano sredinom marta.

Podsjetimo, pored smještaja, ustanova nudi niz drugih usluga i povoljnosti za starije osobe kao što su fizioterapija, radno-okupaciona terapija, primarna zdrastvena zaštita, usluge frizeraja, šnajderaja i sl.

Građevinski radovi na objektu nekadašnje kasarne pod Trebjesom počeli su 16. septembra 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.778.505 eura, od čega su donatorska sredstva 3.376.879 eura, a nacionalna kontribucija 1.401.626 eura.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).