Autor: onogost.me
Foto: gov.me
20:10
14.5.2021.

Đukanović: Crna Gora će pamtiti Nikolića kao jednog od njenih najvećih stvaralaca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Božidara Bote Nikolića njegovoj porodici, navodeći da je sa iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti našeg uglednog stvaraoca, velikog čovjeka i prijatelja.


“Odlazak stvaraoca i čovjeka kakav je bio Božidar – Bota Nikolić, veliki je gubitak – ne samo za njegovu porodicu i nas koji smo ga poznavali i naročito cijenili, već i za cjelokupnu umjetnost u regiji”, naveo je predsjednik.

Kako je dodao, prepoznatljivim autorskim pečatom, Božidar je regionalnoj kinematografiji duže od pola stoljeća doprinosio neumorno – toliko da jedan od najdubljih tragova u njenoj istoriji pripada upravo njemu.

“Njegov istančani osjećaj za film nije se ogledao samo u tome što je kao reditelj i direktor fotografije kreirao brojna vrijedna djela, već i što je tokom karijere otkrio neke od budućih globalnih glumačih zvijezda. Generacije i danas stasavaju rado gledajući filmove koji su, zahvaljujući Božidarevom daru, postali vanserijski radovi. A njihova neprolazna vrijednost upravo je jedna od kruna Nikolićevog umjetničkog rada”, naglasio je Đukanović.

Istakao je da je Bota Nikolić tako postao jedan od prepoznatljivih sinonima za film na ovim prostorima, pri čemu je uvijek – i kao profesionalac i kao čovjek – ostao privržen svojoj Crnoj Gori.

“Upravo onda kada smo zajedničkim snagama, krajem devedesetih, obnavljali crnogorsku kinematografiju, angažman Bote Nikolića bio je od nemjerljivog značaja. Božidara ću jednako pamtiti i kao prijatelja, kao skromnog čovjeka sa izuzetnim ljudskim vrlinama i kvalitetima, kao jednog od onih dobrih ljudi koji su svojim prisustvom oplemenjivali. Botu i njegov rad pamtiće i Crna Gora – kao jednog od njenih najvećih stvaralaca, koji je svojim imenom i radom, ujedno, afirmisao i rodnu državu”, poručio je Đukanović.

Ostale vijesti iz kategorije