Ecopatriotizam: Prekršajna prijava protiv aktivistkinje zbog kupljenja otpada

Screenshot
 • Autor onogost.me
 • 04.09.2023. u 13:17
Prekršajna prijava protiv aktivistkinje pokreta Ecopatriotizam Ivane Čogurić koja je 27. avgusta sa mještanima MZ Kličevo i aktivistkinjom Ecopatriotizma Elidom Adrović kupila otpad sa lokaliteta kulturno-istorijskog spomenika Carev most, podnesena je danas u prostorijama Komunalne policije, naveli su iz pomenutog pokreta.

“Nakon akcije čišćenja aktivistkinje pokreta su u nedelju 27.8.2023. prikupljeni otpad odložile ispred prostorija Komunalne policije Nikšić i u ime ustavnog prava izvele protestni performans “Ništa lično” kojim su poslale poruku da više neće da trpe nemar i nerad lokalne uprave grada pod Trebjesom i ukazale na pasivnost od strane DOO Komunalno Nikšić, koje neobavljanjem svojih radnih zadataka krši zakon i ustavno pravo građana Nikšića na zdravu životnu sredinu”, istakli su iz Ecopatriotizma.

Protestnom performansu su prethodila tri Pro(testa) kojima su, kako se navodi, građani Nikšića i ekološke aktivistkinje pokušavali i na taj način da stupe u kontakt sam lokalnom upravom koja već neko vrijeme ćuti i koja je nakon prvog Pro(test)a obećala da će Komunalna policija patrolirati duž korita rijeke Gračanice i na lokalitetu Carevog mosta sa ciljem da uhvate počinioce koji nesavjesnim postupcima krše zakon i zagađuju životnu sredinu.

“Drugo obećanje koje je stiglo sa adrese Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj ukazivalo je na to da će Komunalno preduzeće obavljati svoje radne zadatke i održavati prirodne ljepote Nikšića čistim i očuvanim. Da se date riječi ne poklapaju sa stanjem na terenu svjedoče brojne deponije koje svakog dana u sve većem broju uzurpiraju javne površine”, navode iz Ecopatriotizma.

Kao slobodna građanka koja se svakog dana bori za zdravu životnu sredinu, Ivana Čogurić je, kažu, iznenađena postupkom Komunalne policije, koje je ovim neprijatnim gestom, prema njihovim riječima, jasno poslala poruku da će se kazniti oni koji se bore za ustavna prava ali ne i oni koji ih krše.

“Na prvom Pro(test)u Sekretarijat za komunalne i saobraćajne poslove i Komunalna policija Nikšić su iz prve ruke informisani od strane mještana da DOO Komunalno Nikšić ilegalno odlaže otpad u blizini korita rijeke Gračanice. Pored navedenog, brojne su prijave koje su mještani gračaničkog kraja podnosili protiv ovog Komunalnog preduzeća, protiv kojeg se još uvijek nije podnijela krivična prijava, iako su mještani na samom protestu precizirali tačnu lokaciju na kojoj pomenuto preduzeće ilegalno odlaže otpad”, dodaju oni.

Tokom uručivanja zapisnika aktivistkinji Ivani Čogurić je, kako navode, saopšteno da će u roku od osam dana dobiti dokumentaciju o zakonskim rokovima podnošenja žalbe i visine prekršajnih troškova u iznosu od 500 eura, te i da je na njoj da odluči da li će navedene troškove platiti ili će cjelokupnu situaciju preusmjeriti na konačnu sudsku odluku.

“Aktivistkinja je odlučna da se cijela situacija procesuira pod nadzorom suda i da je sud taj čija odluka će biti poslednja i da će se boriti za svoja prava, sada još jače, budući da je krajem jula kontaktirala načelnika Komunalne policije, Veselina Čurovića, tražila sastanak i ponudila saradnju ovom organu javne uprave kako bi zajedničkim snagama unaprijedili komunalnu sliku grada pod Trebjesom. Gospodin Čurović je u prvom mahu i te kako bio raspoložen za susret, da bi nakon utančivanja vremena kada će se sastanak održati, načelnik Komunalne policije prestao da se javlja na telefon”, zaključuju iz Ecopatriotizma.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  18

   1. Nije prijava zbog kupljenja otpada nego zbog istovaranja smeca ispred komunalne inspekcije. Ispravite naslov, jer ovako ispada da se dobra djela kaznjavaju. A to nije tacno, kaznjava se ono ponasanje za koje se i oni bore : nesavjesno istovaranje smeca. Koliko god da podrzavam borbu koju vode, jer generalno su u pravu, ovim gestom i jos nekolika sto su imali, me podsjecaju na one aktiviste sto su bacili farbu u Luvr-u. Debilizam.

  1. Nije zbog kupljenja smeca, nego zbog istovara smeca pred vrata komunalnih preduzeca. Tako da novinari ne sirite paniku ovuda i pisite istinito. A ne zbog kupljenja smeca, to se ne kaznjava.

  2. Pa i neka su. Evo se borite za kazne zbog istovaranja smeca pa probij led. Ovo sto ste istovarili ispred komunalne policije, dokazuje koliko ste vi nesavjesni. Trebali ste fotografisati sakupljeno, i fotografije im ostaviti kao dokaz a ne da ljudima ispred nosa pljusnete to a vi se prvi kao borite. Daj molim te ovo nije aktivizam nego debilizam.
   svaka cast na svemu sto ste odradili, ako ako vam treba medijske paznje, evo ste je dobili. Bas me zanima kako ce rociste proci, jer ste vi ipak ucinili krivicno djelo, a ne performans.

  3. Meni jedna stvar odje nije jasna. Djevojka je ladno ucinila krivicno djelo, protiv kojeg se inace bori… Da se ne lazemo, ovi samo da su zdravo kako rade svoj posao , ali to ne znaci da TI mozes da se ponasas bahato i bezobrazno. Srecno na sudu, ako odes, posto ti nesto ne vjerujem, no ces platiti kaznu i pokriti se usima.

  4. po ovoj logici, odo ja da iskipam neki sut u rijeku, da dokazem da ovi ne rade svoj posao. ako me pitaju sta to bi recu cu: ja sam aktivista, peformisem. ja sam umjetnik.

  5. Ovo je skandalozno- umjesto da građani protiv njih podnesu krivične prijave zbog toga što uopšte nerade svoj posao-od kontroke odlaganja smeća pa do muzike u lokalima,posebno u centru grada oni napadaju one koji im skreću pažnju na to da svoj posao uopšte nerade.Napad je nabolja odbrana.Podrška za Ivanu Čogurić!

   1. Ne skrece se paznja ovako. Evo dobili su podrsku od svih, ali ovo je krivicno djelo. Skrecu paznju na sebe a ne na problem. Sta oce, da joj se skupe pare?

  6. Ovoj đevojci svaka čas’!!! Jedina ima hrabrosti da radi, da skrece paznju na probleme i na kraju bude kaznjena, eto tako. A komunalna inpekcija u nasem gradu boba ne valja, nestrucni i preplaseni i neznaveni. Dokle ce biti tako ne znam, ali dok oni nauce sta trebaju da rade ili neato unaprijede mi cemo se potrovati i u nekusu glasne muzike sa centra i nocnih klubova poludjeti.
   Bruka i sramota od Curovica i ostalih.

  7. TheCriticalFriend

   Netacan vam je naslov. Nijesu predate sudu zbog sakupljanja smeca nego zbog negovog odlaganja dje ne treba. Jasno mi je sto su htjele da postignu i podrzavam to sto rade, ali izvrtanjem istine im ne pomazete.

  8. Ovi aktivisti pisu komentare na portalu, samo da bi bili udarna vijest.😂😂
   Realno je predosadno, jer prvi put su vas iskidali neki emancipovani likovi na komentarima i to je to..

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.
  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.