EKSKLUZIVNO: VIDEO: Prolazak kroz ledom okovani kanjon Nevidio

6860_10208245654436719_8528826975732980603_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.01.2016. u 11:58

Braća Marko i Miloš Blečić i Drago Vujović, članovi PSK Javorak, juče su postavili nove standarde kada je u pitanju doživljaj ekstremnog. Naime, oni su uspjeli da prođu ledom okovani kanjon Nevidio i tako naprave ono što niko nikad prije njih nije učinio.

Kako kaže Marko, bez obzira što su tokom ljeta nebrojeno puta već prolazili kanjon Nevidio, zimski ulsovi za njih su bili potpuna nepoznanica. Istorijsko osvajanje Nevidia u zimskim uslovima, priznaje, nije bilo ni malo lako, ali s druge strane, nakon svega,ostaje osjećaj koji je teško opisati.

„ Zimski ambijent kanjona je nešto novo i nijesmo imali predstavu da će biti toliko leda, mnogo je lijepo“, kaže Marko.

Bio je to njihov način da obilježe ulazak u Novu godinu, ekstremno i hrabro, onako kako smo već i navikli od članova „Javorka“.

„Sve je bilo okovano ledom. Voda nije puno hladnija nego ljeti, ali je sada mogo opasnije i ekstremnije jer je mnogo klizavo, svaki kamen koji viri iz vode je okovan ledom.  Neka uža mjesta su bukvalno blokirana sa ogromnim ledenim zidovima. Nivo vode je bio kao u ljetnjim mjesecima. Nosili smo dupla odijela, rukavice, pojaseve, užad, kacige, jer smo znali da se bez kompletne opreme u ovim uslovima nikako ne smije ulaziti u kanjon“, objašnjava Marko“ i dodaje da su krenuli oko12.30h minuta, a izašli za nešto više od sat i po.

 

 

Marko napominje da je sa njima bio i Milovan Mijušković koji nije prolazio kroz kanjon, već im je bio logistika. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.