Autor: onogost.me
Foto: Marija Vujović
14:32
19.1.2020.

FOTO i VIDEO: Nikola Radulović doplivao prvi do Časnog krsta

Eparhija budimljansko-nikšićka organizovala je danas, drugu godinu zaredom, plivanje za Bogojavljenski krst.


Među 400 učesnika prvi do Časnog krsta na Krupcu doplivao je 25-godišnji Nikola Radulović.

“Puno mi znači sto sam prvi doplivao. Prvi put plivam za Časni krst. Zahvalio bih se svima što su došli u ovolikom broju, čast je plivati pred ovolikim narodom. Nadam se da ću plivati i naredne godine. Ovo je veliki blagoslov za moju porodicu”, istakao je ovaj momak koji je plivao sa bratom blizancem Nemanjom.

 

 

Sveštenik Miodrag Todorovic, uručujući nagradu Nikoli, kazao je da čovjek liči na krst, a krst na čovjeka.

“Kad raširimo ruke i hodamo, mi smo hodajući krst. Zato nije ni čudo ovoliki okup, da čovjek poleti  prema onome što mu je najsličnije i najsigurnije, prema onome što ga odvodi u carstvo nebesko, prema onome što od čovjeka pravi istinskoga, pravog, Hristovoga vječnoga čovjeka, čovjeka za vječnost stvorena. Zato danas ovoliki narod, sve je polećelo prema Krstu s radošću i ljubavlju", naveo je on.

Za Časni krst danas je plivalo više žena, ali i djece. Takvi su devetogodišnji i desetogodišnji Sava i Lazar Dubljević.

"Bilo je hladno ali nije previše. Prvi put plivamo za Krst i plivaćemo i sljedeće godine. Došli smo sa ocem, i on je plivao", kazali su oni.

Današnjem događaju prisustvovalo je više hiljada ljudi.

Plivanju za Časni krst prethodila je sveta liturgija koja je održana jutros u 9h u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:55
  29.3.2020.

  U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, UNICEF i Udruženje Roditelji pokrenuli su izazov #IgrajSeDoma i pozvali roditelje da im šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta, do jednog minuta trajanja.

 • 17:53
  29.3.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 16:19
  29.3.2020.

  Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da naša zemlja za sada zahvaljujući naporima i složnom djelovanju i požrtvovanju vlada situacijom u vezi sa koronavirusom, ali da najteži dani tek predstoje te je stoga potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 • 13:54
  29.3.2020.

  U KCCG je preminula druga osoba pozitivna na koronavirus.