Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
12:30
18.9.2019.

Grbović: Dobro stanje sa finansijama omogućilo da realizujemo značajne investicione projekte

Praznik grada danas je obilježen u Nikšićkom pozorištu Svečanom sjednicom Skupštine opštine.


Tim povodom, predsjednik opštine Veselin Grbović podsjetio je da je na današnji dan prije 75 godina Nikšić oslobođen od fašističkog okupatora.

Godina između dva septembra, kako je naglasio, obilježena je uspjesima i na lokalnom i na državnom planu.

„Postignuti su izvanredni finansijski rezultati. Opština je na kraju 2018. godine premašila planirani budžet za preko 20 odsto. Od  planiranih 20 miliona, ostvareno je 24 miliona eura. Slični rezultati se ostvaruju i u 2019. godini, budući da je planirani budžet već realizovan oko 90 odsto“, naveo je predsjednik.

Dobro stanje sa finansijama je, kako je kazao, omogućilo lokalnoj samoupravi da realizuje i značajne investicione projekte i popravi privrednu sliku našeg grada.

„Opština je posebnu pažnju posvetila izgradnji vodovoda u seoskim područjima (Vraćenovići, Dragovoljići, Bršno, Petrovići...), asfaltiranju regionalnih i magistralnih puteva, kao i puteva u prigradskim i seoskim područjima, uređenju gradskih ulica. Radilo se i na izgradnji stanova za penzionere, zdravstvene radnike, radnike MUP-a, gdje je Opština obezbijedila zemljište i oslobodila investitore plaćanja komunalija. Privatni investitori rade oko 1.000 stanova u Nikšiću“, istakao je Grbović i dodao da su pokrenuti značajni poslovi na Domu revolucije.

Završen je, kako je napomenuo, i poslovni centar kod gradske pijace i Trga Slobode, počinju radovi na izgradnji Doma za stare, rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, zapadne tribine stadiona Sutjeske, a završena je rekonstrukcija opštinske zgrade. Rade se i projekti vezani za Aerodrom „Kapino Polje“.

Na privrednom planu veći broj firmi se bavi realizacijom niza projekata velike finansijske vrijednosti, kao što su izgradnja novog pogona Mesne industrije „Goranović“ (vrijednost oko 7,5 miliona eura) i izgradnja II bloka vjetrenjača Gvozd 48mw (vrijednost oko 50 miliona eura). Grade se, kako je dodao tri hotela, dvije benzinske pumpe, fabrika građevinskog materijala, poslovni centar „LD gradnja“...

I sportska i kulturna scena u gradu su, prema riječima predsjednika, na zavidnom nivou, pa se u saradnji sa Ministarstvom kulture nastavlja realizovanje brojnih festivala, vrši se restauracija spomenika kulture, a nastavljaju se i radovi na lokalitetu Crvena stijena.

Opština je ove godine, podsjeća predsjednik, realizovala i Program zapošljavanja stručnih kadrova kojim je uposleno 85 mladih visokoškolaca.

Nezaposlenost u našem gradu je smanjena sa 18 odsto na trenutnih 12 odsto, čime su planovi opštinskog rukovodstva, kako je rekao, po ovom pitanju u potpunosti ostvareni.

„U svoje ime i u ime svojih saradnika i radnika opštine, obećavam vam da ćemo i dalje nastaviti vrijedno i časno raditi na realizaciji programa i planova našeg grada u cilju ljepšeg i boljeg života naših građana, uz jasnu viziju u bolje sjutra“, poručio je Grbović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:25
  6.7.2020.

  Neradni dani povodom Dana državnosti Crne Gore biće 13. i 14. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 10:03
  6.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a vidljivost je mjestimično smanjena po kotlinama na sjeveru.

 • 09:58
  6.7.2020.

  Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posledica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti  nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri  obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 07:55
  6.7.2020.

  Uprava policije je organ čija je obaveza da stvara siguran bezbjednosni ambijent građanima Crne Gore i svim drugim pravnim i fizičkim licima, radeći svakodnevni posao u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima (preduzima neophodne mjere i radnje na očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti i sigurnosti građana i imovine, kao i sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih djela i prekršaja i drugih nezakonitih radnji), pojašnjava predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.