Autor: onogost.me
Foto: Gov.me
18:08
24.9.2021.

"Intenzivno radimo na izradi studije pronalaska najbolje lokacije za izgradnju reciklažnog centra u Nikšiću"

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović danas se sastao sa predsjednicima osam opština sa kojima je razgovarao o mogućnostima formiranja i izgradnje jedinstenog reciklažnog centra kojim bi se riješio problem čvrstog otpada u ovim opštinama.

 


Mitrović je saopštio da je ideja o izgradnji većeg reciklažnog centra nastala još prije tri mjeseca, prlikom posjete opštini Nikšić.

,,Intenzivno radimo na izradi studije pronalaska najbolje lokacije za izgradnju reciklažnog centra u Nikšiću, kao i na studiji izvodljivosti. Sada je ideja da se u proces formiranja reciklažnog centra uključi i preostalih sedam opština. Ono što je najvažnije je da reciklažni centar bude efikasan i da omogući otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Mitrović.

On je istakao da je sa svojim saradnicima već obišao pojedine reciklažne centre u regionu i Evropi, kako bi se upoznao sa praksom upravljanja otpadom i principima cirkularne ekonomije.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je problem upravljanja otpadom neophodno rješavati sistemski i da polazna osnova za cjelokupan proces mora da bude detaljno i temeljno razrađen novi Zakon o upravljanju otpadom, a istovremeno, proces edukacije stanovništva o značaju sortiranja otpada i smanjenja upotrebe plastike.

“U toku je postupak izrade Zakona o upravljanju otpadom, sada smo u fazi prireme pred-nacrta, vjerujem da ćemo uskoro imati i Nacrt Zakona o upravljanju otpadom. Očekujem da nam sve opštine dostave sugestije u pogledu bitnih stvari koje bi trebalo da budu obuhvaćene tim novim zakonom”, naglasio je ministar.

Dogovor sa sastanka je da Ministarstvo inicira studijsku posjetu Crnoj Gori evropskih stručnjaka koji se bave oblašću upravljanja otpadom i koji imaju iskustva i uspjeha u tome, da sagledaju situaciju u Crnog Gori i predlože najbolje prakse i rješenja za ovaj problem.

Sastanku je prisustvovao predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević, predsjednik opštine Budva, Marko Carević, prvi čovjek Kotora, Vladimir Jokić, kao i predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović, predsjednik Šavnika, Jugoslav Jakić, Plužina, Mijuško Bajagić, predsjednik Žabljaka, Veselin Vukićević, i ispred Herceg Novog Mirko Mustur, potpredsjednik opštine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:29
  25.10.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 12:54
  25.10.2021.

  Savjet mjesne zajednice nikšićka Župa uručio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Nikšiću, kompjuter sa pratećom opremom.

 • 11:21
  25.10.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove tokom vikenda kontrolisala je 23 ugostiteljska objekta u Nikšiću, prilikom čega su inspektori podnijeli četiri krivične prijave zbog neposjedovanja kovid potvrde.

 • 07:53
  25.10.2021.

  Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 4.52 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 kilometra istočno od Stubice, kod Nikšića.