Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:43
1.3.2021.

Isplaćeno 20 novčanih nadoknada za novorođenčad, ostatak do kraja sedmice

Od početka primjene Odluke o određivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine Nikšić, od 1. januara 2021. godine do danas, naši sugrađani podnijeli su ukupno 41 zahtjev za isplatu novčane nadoknade za novorođenčad, dok su tri zahtjeva odbijena jer nijesu podnešena u skladu sa utvrđenim kriterijumima, saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.


Za protekla dva mjeseca, kako se navodi u saopštenju, isplaćeno je 20 nadoknada dok će preostali zahtjevi biti realizovani do kraja ove nedjelje, a za sedam podnosilaca zahtjeva za nadoknadu neophodno je dopuniti potrebnu dokumentaciju.  

„Podsjećamo da je početkom godine donešena Odluka o određivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine Nikšić. Pomenuta podrška ima za cilj unapređenje opšteg kvaliteta života porodica kojima je neophodna dodatna podrška radi zadovoljenja osnovnih potreba za novorođeno dijete, kao i da podstakne rast stope nataliteta i da stimuliše mlade ljude za ulazak u brak. Ovo je samo jedna od mjera koje je Opština Nikšić uspostavila i uspostavljaće kako bi se poboljšala pronatalitetna politika i kako bi se ostvario željeni cilj da imamo stalni trend povećanja rasta rađanja djece“, objasnili su oni.

Za ovu namjenu, kako su istakli, opredijeljena su sredstva u Budžetu opštine Nikšić za 2021. godinu u izosu od 70.000,00 eura jer se prema podacima Monstata u Nikšiću na godišnjem nivou rodi prosječno oko 700 djece.

„Postupak za ostvarivanje prava za novčanu naknadu za novorođeno dijete na području opštine Nikšić vodi organ lokalne uprave nadležan za poslove socijalne i dječje zaštite, a naknada je jednokratna i iznosi 100,00 eura“, zaključili su iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:23
  22.4.2021.

  Zajednica opština Crne Gore prodružila se apelu UNICEF-a da se škole otvore uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Kako su istakli, lokalne uprave su spremne da svoje prostore ustupe za realizaciju vannastavnih aktivnosti, što bi, nakon godinu izolacije, imalo značajan uticaj na učenje, fizičko i mentalno zdravlje djece i adolescenata.

 • 11:40
  22.4.2021.

  Crnogorskim ugostiteljima je uključena struka, a Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je na taj način pokazala odgovornost, saopštila je NVO Ugostitelji Crne Gore.

 • 11:07
  22.4.2021.

  Danas se obilježava Dan planete Zemlje.

 • 09:47
  22.4.2021.

  I pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putevima, preventivnih aktivnosti, ograničenja kretanja u međugradskom saobraćaju, kao i pojačanih kontrola vozača, na putevima u Crnoj Gori je tokom aprila povećan broj nezgoda, u kojima je, nažalost, život izgubilo šest osoba, od kojih su čak tri bile mlađe od 25 godina, saopšteno je danas iz Uprave policije.