Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:44
8.10.2019.

Izašlo oktobarsko izdanje naučnog časopisa „JASPE“

Oktobarsko izdanje časopisa JASPE - Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, koji sve više postaje temelj međunarodne naučne saradnje u oblasti sporta i fizičkog obrazovanja, donosi u novom broju osam originalnih naučnih radova i dva pregledna rada.


Autori su u ovom broju nastojali da odgovore na aktuelna pitanja iz oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i antropologije, kao što su uticaji fizičkih vježbi na agresivnost, devijantno ponašanje i samopouzadnje kod djece u uzrastu od 11 do 15 godina, potom efekti koji se postižu pripremnim vježbama sa paraolimpijskim košarkašima, fitnes programi za žene i uticaj na bol u donjim leđima, tjelesni uticaji kod  kičmenih povreda i druge aktuelne teme.

Autori u ovom broju većinom dolaze iz regionalnih zemalja i iz Crne Gore, dok uređivački tim ovog časopisa čine naučnici iz Brazila, Turske, Malezije, te naučnici iz regiona, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, dok je glavni urednik sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović.

Časopis JASPE, koji izdaje  Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom, izlazi od 2017. godine. Do sada je objavio oko 130  naučnih radova iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja.

Za vrlo kratko vrijeme ovaj časopis je svojim radom dosegao indeksiranost u svjetskim naučnim bazama kao što su: DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar, Crossref, ROAD.

JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine. Časopis ima štampano i elektronsko izdanje, koje je dostupno onlajn, sa otvorenim i besplatnim pristupom za sve zainteresovane čitaoce, a pogotovo za pojedince koji se bave sportom, primjenjujući savremene metode.

Možete pogledati novi broj časopisa na OVOM linku.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:56
  25.6.2021.

  Vlada Crne Gore, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći obnovu Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prilikom posjete episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

 • 07:59
  25.6.2021.

  Vlada je donijela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore za studijsku 2021/2022. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i data  saglasnost na Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija za narednu studijsku godinu kojim je predviđen upis 3.331 studenta, odnosno 232 studenta manje u odnosu na prethodnu godinu kada je predložen upis 3.563 studenta.

 • 20:34
  24.6.2021.

  Možda ti djeluje kao mali doprinos, ali udruženom akcijom, kroz kampanju „Amo da čistimo“ pokazaćemo da je čista priroda uvijek u modi i u srcu svih onih koji, kao i Nikšićko Pivo, znaju šta su neprolazne vrijednosti. 

 • 18:47
  24.6.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.