Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
14:39
10.9.2019.

Kampanja „Drug iz snova, a bez krova“: Voljeti pse i imati psa su dvije različite stvari

Pas je omiljeni kućni ljubimac u Crnoj Gori, ali istovremeno većina napuštenih pasa su nekadašnji vlasnički psi, rezultati su istraživanja koje je rađeno u okviru kampanje za odgovorno držanje pasa, čiji je slogan “Drug iz snova, a bez krova“.


Na današnjem okruglom stolu, koji je održan u okviru pomenute kampanje, govorilo se o temi napuštenih pasa sa fokusom na njihovo odgovorno držanje.

„Osnovni cilj kampanje je da se ukaže na važnost informisanja i edukacije na temu napuštenih pasa sa fokusom na odgovorno vlasništvo. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove implementira ovaj program u saradnji sa lokalnim veterinarskom inspekcijom, lokalnim samoupravama, veterinarskim ambulantama, kao i nevladinim organizacijama. Odgovorno držanje pasa podrazumijeva odgovoran odnos prema psu koji zahtijeva određene vremenske i finasijske prostorne aspekte“, kazao je na današnjem okruglom stolu u Tehnopolisu savjetnik Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Ivan Ivanović.

Predstavnik projekta “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”, Žarko Vučinić u okviru kojeg se održava kampanja, skrenuo je pažnju da je razlika od ljubitelja pasa do odgovornog vlasnika velika.

„Voljeti pse i imati psa su dvije različite stvari. Vjerujem da većina prisutnih ovdje voli da se na kratko poigra sa njima, međutim, kada realno razmislimo da li možemo da idemo dalje od ljubitelja pasa do odgovornog vlasnika, onda se postavlja niz pitanja na koje moramo iskreno odgovoriti zbog nas i našeg budućeg potencijalnog ljubimca- da li imamo dovoljno vremena za psa. Pas traži vrijeme za šetnju, obuku i igru, zatim odgovarajući prostor koji mora da bude uredan i čist. Naravno, neizbježno je i finansijsko pitanje: hrana, zdravstena zaštita i liječenje“, kazao je Vučinić.

On je ocijenio da su lokalne zajednice ključni akteri u ovom projektu, pa je Nikšić jedan od pet gradova gdje će se govoriti o odgovornom držanju pasa.

Vesna Radusinović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne ocijenila je da se Zakon o zaštiti životinja u Crnoj Gori primjenjuje i da je, kako ističe, primjenjiv.

„Većina evropskih propisa koji se odnose na ovu oblast transponovana i u našem Zakonu i stekli su se uslovi da taj zakon treba još doraditi, da bi u potpunosti bio usklađen. U narednom periodu će biti sprovedena izmjena i dopuna postojećeg zakona“, kazala je Radusinović.

Kako pas može biti čovjekov najbolji prijatelj i šta krasi odgovornog vlasnika govorio je ambasador kampanje Luka Bjelović iz Gorske službe.

Na okruglom stolu prezentovan je i propagandni materijal - dva flajera, brošura pod nazivom „Želim psa“ gdje je obrazloženo koji su preduslovi za udomljavanje pasa, kao i dva filma u formi tutorijala koji bliže objašnjavaju proces udomljavanja i čipovanja.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja pokrenula je kampanju u okviru projekta koji finansira EU pod nazivom “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”.

Kampanja za odgovorno držanje pasa, koja je počela 29. avgusta, trajaće tri nedelje.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:21
  19.9.2020.

  Podsjećajući se na 20. septembar 1991. kada je na svečanom zasijedanju na Žabljaku, Skupština Republike Crne Gore donijela odluku da zaštita životne sredine bude jedan od stubova u trasiranju puta budućeg razvoja, sa podjednakim i nespornim uvjerenjem nakon 29 godina ukazujemo da naš dalji pravac održivog razvoja nema alternativu, saopšteno je iz MORT-a povodom 29. godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu.

 • 15:11
  19.9.2020.

  Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, evidentirano je 56 požara u centralnom i primorskom dijelu Crne Gore, saopštili su iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

 • 14:27
  19.9.2020.

  Nadležni organi u lokalnim samoupravama će zajedno sa Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove u kontinuitetu sprovoditi koordinirane inspekcijske kontrole striktnog poštovanja epidemioloških mjera, zaključeno je danas na sastanku Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za inspekcijske poslove.

   

 • 12:41
  19.9.2020.

  Udruženim snagama volontera, nevladinih organizacija  i Ekološkog pokreta „Ozon“ danas je dio obale Krupačkog jezera očišćen od sitnog otpada.