Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:45
13.10.2021.

Konkurs za asistente u JPU “Dragan Kovačević” biće poništen

Konkurs o prijemu sedam asistenata u nastavi u nikšićkoj JPU “Dragan Kovačević” biće poništen, a tokom oktobra radiće asistenti koji su na tom konkursu izabrani.


To je “Vijestima” kazala v.d. direktora JPU “Dragan Kovačević” Ana Pejović.

”Konkurs je u proceduri poništenja jer smo ga raspisali bez saglasnosti resornog ministarstva, pošto smo mislili da nam saglasnost ne treba. Izabranim asistentima smo dali rješenje na mjesec”, kazala je Pejović.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) “Vijestima” je odgovoreno da nijesu u saznanju da je konkurs poništen, kao i da je resorno ministarstvo tek sada počelo da daje saglasnost za raspisivanje konkursa.

”Vrtić u Nikšiću je raspisao konkurs bez te saglasnosti i donio rješenja po njemu”, stoji u odgovoru MPNKS-a.

Na pitanje “Vijesti” da li će do raspisivanja novog konkursa ugovor biti potpisan sa asistentima koji su prethodno radili u toj predškolskoj ustanovi ili sa asistentima koji su izabrani na konkursu koji treba da bude poništen iz resornog ministarstva su odgovorili da “zakon daje pravo direktoru da izabere kandidata za kojeg smatra da je najbolji. Asistenti koji se bune potpisali su ugovor na mjesec dana i on im je istekao, tako da u pravnom smislu nisu oštećeni”.

Nakon što je završen konkurs i direktorica, na osnovu mišljenja Komisije, donijela odluku o prijemu sedam asistenata, od kojih su dva i ranije radila u toj ustanovi, pet asistenata koji su godinama radili u JPU i koji su ostali bez posla, uputili su zahtjev resornom ministarstvu, tražeći da se konkurs poništi jer nije raspisan uz saglasnost MPNKS-a i, kako su istakli, direktorica kojoj je 21. jula istekao mandat vršioca dužnosti konkurs po zakonu nije mogla da raspiše.

”Vijestima” iz Ministarstva nije odgovoreno da li je Pejović imala zakonsko pravo da raspiše konkurs.

”Iz Ministarstva mi je rečeno da i dalje obavljam funkciju v.d. direktora dok na to mjesto ne bude izabran direktor. Konkurs za direktora je završen, obavljeni su razgovori sa kandidatima tako da se uskoro očekuje izbor direktora”, kazala je Pejović.

”Nijesmo zvanično obaviješteni o dešavanju u vrtiću iako smo uputili veliki broj inicijativa i prigovora kako lično, tako i elektronskim putem. Ako je konkurs poništen i utvrđene nepravilnosti, pretpostavljamo i da se poništavaju sve Odluke donesene usljed ove situacije, te očekujemo da nas u skladu sa čl. 24 Zakona o radu vrate na naša mjesta do raspisivanja novog konkursa, kako bi nastavili uspješnu saradnju u korist prije svega djece, a i nas i naših porodica. Nadamo se da će resorno Ministarsvo naći adekvatno rješenje da ispravi nepravilnosti koje su nastale usled propusta gospodje Pejović. Ne želimo da ijedna partija ovo vidi kao bilo kakav poen ili temu za prebrojavanje glasova, već da Ministarsvo i članovi za inkluziju razmotre šta je najbolje za djecu i nas u ovom slučaju”, naveli su u dopisu asistenti koji su ostali bez posla.

Izvor: Vijesti

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:29
  25.10.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 12:54
  25.10.2021.

  Savjet mjesne zajednice nikšićka Župa uručio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Nikšiću, kompjuter sa pratećom opremom.

 • 11:21
  25.10.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove tokom vikenda kontrolisala je 23 ugostiteljska objekta u Nikšiću, prilikom čega su inspektori podnijeli četiri krivične prijave zbog neposjedovanja kovid potvrde.

 • 07:53
  25.10.2021.

  Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 4.52 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 kilometra istočno od Stubice, kod Nikšića.